‘HOĆU TESLU 3‘

Musk tinejdžeru nudio 5000$ za gašenje profila koji prati njegov avion, on ga odbio: ‘Probaj s 50.000!‘

To nije dovoljno novca da mi se nadomjesti zadovoljstvo koje dobivam od vođenja tog računa na Twitteru, rekao je Jack Sweeney

Elon Musk

 HANNIBAL HANSCHKE/Reuters Images Europe/Pool/dpa Picture-Alliance via AFP

Jack Sweeney (19) u lipnju 2020. na Twitteru je otvorio račun pod imenom "Elon Musk's Jet", koji koristi botove kako bi došao do javno dostupnih podataka o zračnome prometu te izvještavao pratitelje o kretanju milijarderova privatnoga aviona.

- Na projektu sam radio nekoliko mjeseci, a na samu ideju o računu došao sam jer sam bio Muskov veliki obožavatelj. Znao sam da ima vlastiti zrakoplov i jednostavno sam htio vidjeti kamo ide, koje poslove sklapa i slično. Zato sam ga odlučio pratiti. I moj otac radio je u zrakoplovstvu, avioni su me oduvijek zanimali, pratio sam ih preko brojnih aplikacija, sve to bilo mi je baš cool - rekao je svojedobno tinejdžer.

A onda mu se putem privatne poruke na Twitteru javio i sam Elon Musk. Zamolio ga je da ukloni sporni račun na društvenoj mreži tvrdeći kako mu "mogućnost javnog praćenja njegova zrakoplova počinje predstavljati veliki sigurnosni rizik", prenosi Business Insider. Milijarder je Jacku za gašenje profila "Elon Musk's Jet" ponudio i 5000 dolara, no mladić je to - odbio.

- To nije dovoljno novca da mi se nadomjesti zadovoljstvo koje dobivam od vođenja računa - kaže Sweeney.

- Što kažeš na ovo - dam ti 5000 dolara da zatvoriš ovaj račun i pritom otežaš ludim ljudima da me i dalje prate - pitao ga je Musk, a 19-godišnjak mu je odgovorio: "Zvuči izvedivo, ali ima li šanse da to povećam na 50 tisuća dolara?". Napisao mu je i kako bi mu taj novac dobro došao za financiranje fakulteta, a osim toga, mogao bi si kupiti i Teslin Model 3 automobil.

Musk je Sweeneyju u privatnoj poruci odgovorio kako će razmisliti o njegovoj protuponudi, no nedugo kasnije napisao mu je da "osjeća kako ipak nije u redu platiti mu toliko za gašenje računa".

Ipak, Jack je milijarderu dao neke tehničke savjete o tome kako bi svoj mlažnjak potencijalno mogao učiniti manje vidljivim za praćenje.

- Očito je implementirao to što sam mu rekao jer počeo je koristiti sustav blokiranja koji mijenja identifikator njegova aviona, što ga čini težim za praćenje - objasnio je 19-godišnjak.

I za kraj, Sweeney kaže kako je odlučio izaći u javnost s Muskovom ponudom jer je milijarder izgubio interes za dogovor.

- On je krenuo suprotnim putem od mene, pa zašto ja ne bih sad išao suprotnim smjerom od njega? - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:42