‘KATASTROFA!‘

Musk ugostio glavnog Trumpovog protivnika: Susret je bio potpuni debakl, Twitter gori, reagirao i Biden

Zli jezici komentiraju kako Twitter Musku više nije platforma pune slobode govora nego alat promocije desne ideologije

Elon Musk i Ron DeSantis

 Eva Marie Uzcategui/Afp

Guverner Floride Ron DeSantis jučer je imao upečatljivu promociju svoje kandidature za američkog predsjednika jer je lansirao relativno jednostavne poruke koje korespondiraju s općim preferencijama desnog spektra glasačkog tijela. Otvorilo se, međutim, pitanje je li bilo mudro odabrati Twitter kao platformu i njegovog vlasnika, Elona Muska, kao sugovornika, za lansiranje predsjedničke kampanje.

Naime, kad se netko ambiciozan i utjecajan poput DeSantisa kandidira za predsjednika, onda se očekuje da to prvo predstavljanje bude medijski spektakularno. Izbori za američkog predsjednika natjecanje su u kojem se ne štede milijuni te se bilo kakvi tehnički problemi smatraju nedopustivim rizikom. Međutim, čini se kako Twitter nakon Muskovih rezova doista više nema karakteristike stabilne platforme, što im se obilo o glavu upravo kod DeSantisove predsjedničke promocije, te je izazvalo euforično naslađivanje medija koji preferiraju demokrate.

Predstavljanje DeSantisa kao predsjedničkog kandidata počelo je s 20 minuta raznolikih tehničkih problema; audio problemi, poteškoće s mikrofonom, nedovršene konverzacije… tj. sa svime što bilo tko na promociji bilo čega ne želi sam sebi, a kamoli DeSantis, kojemu je najteži izazov pobijediti Donalda Trumpa. U odnosu prema Trumpu stoji puno lošije u anketama nego u odnosu prema Bidenu, prema kojemu je favorit. Zbog Muskovog Twittera počeo je kao šeprtlja.

U jednom trenutku livestream je naglo prekinut nakon što su se milijuni zainteresiranih pokušali priključiti. Musk je prokomentirao: „Bila je to luda priča.“ Ovo je Elonu Musku druga velika blamaža u kratkom vremenu. Treba podsjetiti kako je nedavno 120-metarska raketa Muskovog SpaceX-a eksplodirala puno prije nego što je stigla do svemira. Ipak, Muskovi zaposlenici u SpaceX-u slavili su to kao uspjeh, a Musku je na tom neuspjelom eksperimentu čestitao i visoki predstavnik NASA-e. Teško je zamisliti da mu je DeSantis iza zatvorenih vrata srdačno čestitao nakon blamaže s promocijom predsjedničke kandidature na Twitteru.

Musk je u zanosu borbe za slobodu govora kupio Twitter za 44 milijarde dolara. Nakon toga je otpustio 75 posto zaposlenih, promijenio pravila te je vratio neke od suspendiranih korisnika, kao što je bivši predsjednik Donald Trump. Namjera Muska da kroz predstavljanje DeSantisa kao predsjedničkog kandidata profilira Twitter kao jednu od najutjecajnijih medijskih platformi bila je vrlo lukava, ali je izvedba bila nemušta. #DeSaster bio je opće mjesto postova koji su komentirali lansiranje DeSantisa u kampanju. Čak se i ostarjeli Joe Biden malo našalio na društvenim mrežama poručivši kako je link za prikupljanje donacija DeSantisu pouzdan, za razliku od Twittera. „Ovaj link radi“, napisao je Biden.

Poprilično je neugodno bilo milijarderu Davidu Sacksu, čovjeku koji je moderirao razgovor DeSantis-Musk na Twitteru. Pokušao je prodati priču kako je euforija oko DeSantisa tolika da je mreža bila previše zagušena silnim interesom korisnika, što je djelovalo kao vrlo jeftino izvlačenje. „Imamo toliko puno ljudi ovdje da smo kao istopili servere, što je dobar znak“, poručio je vjerojatno očajni Sacks. No, mora se priznati da su neke velike karijere znale počinjati i puno lošije od DeSatisove predsjedničke promocije.

Zanimljivo je da se Musk odmaknuo od koncepta Twittera kao društvene mreže s punom i dogovornom slobodom govora prema platformi za promociju republikanske ideologije. Imamo li sada situaciju da umjesto puno i dogovorne slobode govora gledamo zamjenu Twittera kao lijeve woke platforme s Twitterom koji je reklamna agencija desnice? Sigurno je da će to u Sjedinjenim Državama postati intrigantno političko pitanje.

Tehničke poteškoće uvijek se mogu dogoditi ali je u slučaju Twittera veliki problem što se dogodilo baš kod promocije DeSantisa, i to ne s baš velikim brojem korisnika. Sacksovo izvlačenje na enormni interes korisnika Twittera ne drži vodu. Naime, na početku dugo očekivanog događaja društvenoj mreži priključilo se oko 600.000 slušača. Međutim, samo račun Elona Muska na Twiteru ima 140.000.000 (stotinu i četrdeset milijuna) korisnika koji su imali prilike uživati u Muskovim livestremovima. Kako je onda moguće da se livestream u DeSantisovom slučaju uspio nakon pada iznova pokrenuti sa samo 250.000 slušača, što je vrlo mali broj za nekoga tko pretendira postati liderom najmoćnije države svijeta.

Bilo kako bilo, šef DeSantisove kampanje najvjerojatnije neće čestitati Musku na sjajno odrađenom poslu, kao što je predstavnik NASA-e čestitao SpaceX-u nakon što je 120 metarska raketa eksplodirala. Možda i ovo Musk proglasi kao proces prikupljanja podataka i učenja?

Samo u veljači Twitter je prema podacima NetBlocksa imao četiri ‘široka ispadanja‘, dok ih je u cijeloj 2022. imao 9. Od studenog 2022. Musk provodi niz promjena. Prekinuo je operacije s tri glavna Twitterova podatkovna centra, te je desetkovao timove koji rade u tehnološkoj podršci kompanije za pitanja poput servera ili pohrane u oblacima. Otpustio je mednažere koji su nadgledali cijele sektore te je na Fox Newsu s desničarskom zvijezdom Tuckerom Carlsonom glorificirao ideju daleko učinkovitijeg vođenja Twittera nego što su to činili prethodnici koji su se tobože previše bavili promocijom woke ideologije.

Napredak ili nazadak?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:56