UHIĆENJE

Muškarac optužen za bombaški napad iznad Lockerbieja je u američkom pritvoru

Abu Agila Mohammad Mas‘ud Kheir Al-Marimi bio je ‘treći član‘ skupine odgovorne za rušenje zrakoplova 1988. godine

Napad se dogodio 1988. iznad Lockerbieja u Škotskoj

 Roy Letkey/Afp

Muškarac koji je sudjelovao u bombaškom napadu na let američke kompanije Pan Am iznad Lockerbieja 1988., pritvoren je i u američkom je zatvoru, priopćile su škotske vlasti.

Abu Agila Mohammad Mas‘ud Kheir Al-Marimi bio je "treći član" skupine odgovorne za rušenje zrakoplova američke kompanije Pan Am 1988. godine.

U bombaškom napadu na letu 103 iz Londona za New York 21. prosinca 1988., u najvećem terorističkom napadu u Britaniji, ubijeno je 270 ljudi.

Bivši libijski obavještajac Abdelbaset al-Megrahi proglašen je krivim za masovno ubojstvo 2001.

"Obiteljima poginulih u bombaškom napadu iznad Lockerbieja rečeno je da je osumnjičeni Abu Agila Mohammad Mas‘ud Kheir Al-Marimi u američkom pritvoru. Škotski tužitelji i policija, u suradnji s britanskom vladom i američkim kolegama, nastavit će provoditi istragu, s jedinim ciljem privođenja pravdi onih koji su djelovali zajedno s Al Megrahijem", rekao je glasnogovornik krunskog ureda.

Tadašnji američki glavni državni odvjetnik William Barr optužio je Mas‘uda kao treću osobu upletenu u teroristički napad 2020. godine i rekao da će američke vlasti raditi zajedno sa škotskim kolegama.

Megrahi je pušten iz zatvora 2009. godine iz humanitarnih razloga jer je bio neizlječivo bolestan od raka, a umro je u Libiji 2012. Njegova obitelj izgubila je u siječnju 2021. godine žalbu protiv njegove osuđujuće presude na Visokom sudu u Edinburghu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 17:18