KOREJSKA DELICIJA

Muškarac pokušao pojesti jedno od najopasnijih jela na svijetu i ugušio se: ‘Toliko se migoljila da je doživio srčani!‘

Medicinsko osoblje iz grada Kwangjua odmah je pokrenulo postupak oživljavanja. Ne zna se je li 82-godišnjak preživio

San-nakji

 Screenshot/YouTube

Muškarac (82) u Južnoj Koreji doživio je srčani udar nakon što se ugušio komadom "žive hobotnice". Riječ je o lokalnoj deliciji san-nakji, koja se sastoji od svježe odsječenih krakova spomenutog mekušca.

Kako prenosi CNN, vatrogasna postaja u gradu Kwangjuu u ponedjeljak ujutro zaprimila je dojavu o tome da je komad san-nakjija zapeo u muškarčevu grlu. Po dolasku hitne službe, čovjek je već imao srčani zastoj, a medicinsko osoblje odmah je pokrenulo postupak oživljavanja. No 82-godišnjak nije preživio.

Inače, san-nakji je mala hobotnica koja se reže i poslužuje sirova, a često se jede u obalnim područjima Južne Koreje. Često se poslužuje sa sezamovim uljem, sjemenkama sezama, a ponekad i đumbirom, a tekstura mu je gumasta.

Iako se naziv jela prevodi kao "živa hobotnica", mekušac se zapravo ubije prije posluživanja, a krakovi mu se izrežu na komade. No isti se poslužuju odmah nakon rezanja, a kako su živci na njima još uvijek aktivni, hobotnica izgleda kao da je "živa" jer se i dalje kreće po tanjuru.

O san-nakjiju govorilo se i u epizodi CNN-ove serije pokojnog Anthonyja Bourdaina "Parts Unknown" iz 2015., kad je slavni kuhar i televizijski voditelj otputovao u Južnu Koreju i kušao "živu hobotnicu".

Lokalni mediji tijekom godina izvještavali su o više slučajeva u kojima su ljudi umrli od gušenja san-nakjijem. Najpoznatiji, nazvan "ubojstvo hobotnice", zabilježen je 2012., kad je Južnokorejac osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog ubojstva svoje djevojke. Isprva je tvrdio kako se radilo o "nesreći povezanoj sa san-nakjijem", no tužitelji su ponovno otvorili slučaj nakon što je pokojničina obitelj otkrila da je muškarac primio 180.000 dolara novca od osiguranja za njezinu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:55