SVETOGRDNI ČIN

Muškarac pretučen na smrt nakon što je u indijskom Zlatnom hramu htio dotaknuti sveti mač

Sikhi smatraju Guru Granth Sahiba ne samo svetim spisom svoje religije, već i živim Guruom, i vjeruju da se prema njemu treba odnositi s poštovanjem kao prema čovjeku.

Zlatni hram u Indiji

 Narinder Nanu/Afp/Profimedia

Policija u indijskom gradu Amritsaru priopćila je da je muškarac osumnjičen za pokušaj svetogrdnog čina u najsvetijem svetištu sikhizma pretučen na smrt, piše BBC.

Incident se dogodio tijekom molitve u gradskom Zlatnom hramu u subotu, javljaju lokalni mediji.

Čovjek je navodno upao u unutarnje svetište, gdje se čuva sveta knjiga Sikhizma, Guru Granth Sahib, a zatim je pokušao dotaknuti ceremonijalni mač postavljen pored knjige, ali su ga svladali stražari i prisutni vjernici.

Sikhi smatraju Guru Granth Sahiba ne samo svetim spisom svoje religije, već i živim Guruom, i vjeruju da se prema njemu treba odnositi s poštovanjem kao prema čovjeku.

image

Zlatni hram u Indiji

Narinder Nanu/Afp/Profimedia

Tučnjava se dogodila oko 17:45 po lokalnom vremenu, a snimljena je kamerom dok su se večernje molitve prenosile na televiziji.

Nejasno je što se točno sljedeće dogodilo, ali je policija priopćila da je muškarac pronađen mrtav nakon što su snage reda stigle na mjesto događaja.

U objavi na Twitteru, glavni ministar Punjaba Charanjit Singh Channi rekao je da je naredio policiji da se "usredotoči" na "osnovni motiv i počinitelje koji stoje iza ovog podlog čina".

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je drugi muškarac uhićen jer je navodno bacio malu svetu knjigu Sikha, Gutka Sahib, u bazen koji okružuje hram.

Skrnavljenje Guru Granth Sahiba vrlo je emotivno pitanje među zajednicom Sikha.

Nekoliko skrnavljenja dogodilo se i 2014. i 2015., a postalo je glavno političko pitanje tijekom izbora u Pendžabu 2017. i 2019. godine, a politički protivnici i mnogi Sikhi kritizirali su vladajuću Kongresnu stranku jer nije uspjela donijeti pravdu prethodnim počiniteljima skrnavljenja.

Balwinder Bhunder, zastupnik oporbene stranke Akali Dal, osudio je najnoviji incident u subotu, rekavši za lokalni medij NDTV da je to bio namjerni pokušaj "da se oslabi Punjab, koji je mač Indije te da je u pitanju politička igra".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:49