LIJEČNICI ZAPANJENI

Muškarac se liječio od raka pa dobio ‘nekontrolirani irski naglasak‘: ‘Nikada nije bio tamo, nema ni rodbine...‘

Slučajevi tzv. ‘sindroma stranog naglaska‘ javljaju se kod pacijenata koji su preživjeli moždani udar ili neku traumu

Ilustrativna fotografija

 Medical-on-line/Alamy/Profimedia/Medical-on-line/alamy/profimedia

Jedan Amerikanac je tijekom liječenja od raka razvio, prema riječima, liječnika, ‘nekontrolirani irski naglasak‘ premda nikada nije bio u Irskoj, niti ondje ima rođake, piše Guardian.

Iako su vrlo rijetki, slučajevi tzv. ‘sindroma stranog naglaska‘ (eng. foreign accent syndrome - FAS) javljaju se kod pacijenata koji su preživjeli moždani udar ili neku traumu ili koji imaju neki psihički poremećaj, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini i Centra za urološka istraživanja Carolina u Južnoj Karolini.

Tijekom istraživanja slučaja spomenutog muškarca od 50 godina s metastatskim rakom prostate, našli su još samo dva slična slučaja u kojima su pacijenti počeli govoriti irskim naglaskom. U oba slučaja radilo se o ženama u 50-im i 60-im godinama koje su se također liječile od raka.

‘Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj FAS-a zamijećen kod pacijenta s rakom prostate, i tek treći slučaj kod pacineta s malignim oboljenjem‘, kaže se u članku objavljenom u British Medical Journal.

Detalji o slučaju, uključujući njegovu nacionalnost ili etničku pripadnost, nisu otkriveni. Ali istraživači su rekli da je zadržao irski naglasak tijekom 20 mjeseci liječenja i postupnog razvoja paralize, sve do svoje smrti.

Iako je čovjek živio u Engleskoj u svojim 20-ima i imao prijatelje i udaljenije članove obitelji iz Irske, nikada nije posjetio Irsku, niti je prije govorio irskim naglaskom.

‘Kod neurološkog pregleda nisu uočene neke abnormalnost, niti MRI abnormalnosti mozga na početku simptoma‘, stoji u izvješću.

‘Unatoč kemoterapiji, njegov neuroendokrini rak prostate napredovao je rezultirajući metastazama u mozgu i paralizom koja je dovela do njegove smrti.‘

Autori sumnjaju da je za stanje odgovoran paraneoplastični neurološki poremećaj (PND), koji se razvija kod nekih pacijenata oboljelih od raka čiji imunološki sustav napada dijelove mozga, leđne moždine, živaca ili mišića.

‘Njegov je naglasak bio nekontroliran, prisutan u svim okruženjima i postupno je postao konstantan‘, stoji u izvješću.

Neki koji su razvili FAS, kasnije povrate svoj izvorni naglasak, bilo spontano ili kroz intenzivnu logopedsku terapiju, dok je kod drugih promjena trajna.

The Guardian je 2010. godine pisao o slučaju Sarah Colwill, žene iz Velike Britanije koja je počela govoriti kineski nakon što je pretrpjela moždani udar.

Četiri godine ranije, još jedna Britanka i žrtva moždanog udara, Linda Walker iz Newcastlea, shvatila je da je počela govoriti jamajčanskim naglaskom.

‘Ne samo da sam doživjela moždani udar, nego me pogodio sindrom stranog naglaska‘, rekla je tada. ‘Nisam shvaćala kako zvučim, ali onda je moj logoped pustio snimku na kojoj govorim. Bila sam shrvana.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40