RASPISANA TJERALICA

Muškarac u Berlinu kažnjen s 3200 eura jer je čekićem oštetio spomenik Holokaustu

Odvjetnik osuđenog je rekao kako njegov klijent spomenik nije oštetio iz ideoloških navoda

Spomenik holokaustu u Berlinu

 Str/Nurphoto Via Afp

Okružni sud u Berlinu osudio je u četvrtak 62-godišnjaka iz Brandenburga zbog oštećenja spomenika Holokaustu u Berlinu na novčanu kaznu u visini od 3.200 eura.

"Osuđenom se smatra krivim zbog nanošenja materijalne štete te zbog nepoštivanja i uznemiravanja mrtvih", stoji u obrazloženju suda.

Osuđeni, koji se nije pojavio pred sudom pa je zbog toga za njim raspisana tjeralica, u travnju 2020. čekićem je oštetio jedan betonski kvadar koji je dio Spomeniku europskim Židovima ubijenim tijekom nacionalsocijalizma.

Spomenik Holokaustu, koji je otkriven 2005. u znak sjećanja na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti, sastoji se od oko 2.700 manjih ili većih tamnosivih betonskih blokova.

Dodatno uz ovu kaznu, 62-godišnjaku je zbog sudjelovanja u ilegalnim trkama izrečena dodatna novčana kazna u visini od 2.400 eura te mu je oduzeta vozačka dozvola.

Odvjetnik osuđenog je rekao kako njegov klijent spomenik nije oštetio iz ideoloških navoda. Tijekom suđenja je u više navrata spominjana i mogućnost psihičkog oboljenja kod 62-godišnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 21:53