TIHI UBOJICA

Muškarac završio u komi zbog bizarnog razloga, supruga objavila potresan video: ‘Sve zbog urasle dlake...‘

Njegova supruga Michelle podijelila je videozapis o teškom razdoblju svog supruga koji je razvio smrtonosnu sepsu

Njegova sestra Michelle objavila je kako je izgledao oporavak na TikToku

 Screenshot

Čovjek koji je razvio smrtonosnu krvnu infekciju završio je u komi i proglašen moždano mrtvim zbog bizarnog razloga - urasle dlake na nozi.

Steveu, čije prezime ni godine nisu otkrivene, dijagnosticirana je potencijalno fatalna sepsa koju je uzrokovala infekcija iz 2022. godine, prema TikTok videozapisu koji je objavila njegova sestra, Michelle.

Sepsa je ekstremna reakcija imunosustava tijela na infekciju. Prozvana ‘tihom ubojicom‘, može izazvati komplikacije opasne po život koje uključuju zatajenje organa i, u slučaju neliječenja, smrt.

Steven je stanje razvio kao rezultat infekcije dok je pokušavao ukloniti uraslu dlaku s područja prepona. Septički šok prouzrokovao je spektar zabrinjavajućih komplikacija uključujući ugruške u krvi, upalu pluća, otkazivanje organa te stanje pluća sindrom akutnog respiratornog distresa.

Doktori su pronašli bakterijsku infekciju koja se proširila sve do srca i ‘uništila ga‘, rekla je Michelle. "Ali nije mogao ići na još jednu operaciju zbog kritičnog stanja."

S obzirom na sve komplikacije, Steven, otac i suprug, intubiran je i stavljen u induciranu komu kako bi mu omogućili zacjeljivanje tijela. Michelle je rekla da su ga doktori proglasili moždano mrtvim i dali mu četiri posto vjerojatnosti da preživi. Ali nakon mjesec dana i mnoštva postupaka i tretmana, Steven je izašao iz kome bez oštećenja mozga i od tada se gotovo potpuno oporavio.

Sepsa je iznimno teško prepoznatljiva i dijagnosticirana, a pogađa otprilike 1,7 milijuna Amerikanaca svake godine, prema podacima Udruženja američkih medicinskih fakulteta.

Pojavljuje se kad imunitet tijela reagira na infekciju ili bakteriju, pokrećući niz reakcija koje mogu dovesti do zatajenja organa. Nije sigurno koliko je dugo Steven čekao dijagnozu sepse i u kojem se trenutku razvila.

Sepsa je treći najčešći uzrok smrti u američkim bolnicama i ubije gotovo 270.000 ljudi godišnje. Dok je dijagnoza poprilično zahtjevna, često je izlječiva, ako ju doktori rano uoče i omoguće pacijentu snažne antibiotike. Svaki sat u kojem pacijent ne prima dozu terapije, rizik smrti se povećava za 4 do 9 posto.

Bakterijske infekcije su obično glavni uzrok, no virusi kao što su Covid i prehlada - koji ne reagiraju na antibiotike - mogu također izazvati sepsu. Simptomi uključuju iznimno visoku ili nisku tjelesnu temperaturu, mentalni pad i zbunjenost, jaku bol i nedostatak zraka.

Kroz mjesec u kojem je Steven ležao u komi, prošao je niz terapije kako bi izliječili njegovu bolest.

"Bio je vezan za specijalizirani bolnički krevet koji se okreće - slično kao da pečete svinju na vatri", rekla je Michelle. Proveo bi gotovo 18 sati dnevno okrećući se s leđa na prsa, što je poboljšalo dotok kisika u pluća.

Steven je bio podvrgnut operaciji na otvorenom srcu kako bi se popravila oštećenja organa uzrokovana sepsom. Liječnici su mu također umetnuli drenaže u prsa kako bi uklonili višak tekućine koja je vršila pritisak na njegovo srce i pluća - uklonivši više od 4 l tekućine.

Nekoliko operacija kasnije Steven je mogao samostalno disati. Ne pokazujući znakove oštećenja mozga, Steven se gotovo u potpunosti oporavio od svog putovanja i vratio se kući. Michelle je u nekoliko videa pokazala da može hodati i govoriti te ponovno uživa u svojim omiljenim hobijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:12