KINESKI LOCKDOWN HOROR

Muškarca iznijeli u vreći iz staračkog doma pa shvatili da ipak nije mrtav: ‘Jesi vidio to? Živ je!‘

Pokrenuta je istraga protiv pet zaposlenika doma za starije te nad jednim partijskim dužnosnikom, objavile su vlasti

Živog čovjeka stavili su u mrtvačku vreću u Kini

 Twitter/Screenshot

Šest osoba u Kini nalazi se pod istragom nakon što je korisnik doma za starije osobe pogrešno proglašen mrtvim, stavljen u mrtvačku vreću te utovaren u kombi, prije nego što su pogrebnici primijetili da je ipak živ.

Do incidenta je došlo u Šangaju u nedjelju poslijepodne, piše Guardian, a brojni prolaznici nazočili su pravom hororu te su mobitelima snimali događaj u gradu u kojem već pet tjedana traju nove, rigorozne mjere pandemije koronavirusa. Dakako, sve je izazvalo i raspravu o tomu može li se zdravstveni sustav opterećen pandemijom uopće adekvatno brinuti za ljude.

Na snimci se vide radnici pod punom zaštitnom opremom kako vuku vreću s "mrtvom" osobom na kolica. U jednom trenutku se zagledaju u vreću i shvaćaju da je muškarac ipak živ.

Potvrdili incident

- Živ je! Jesi li vidio ovo!? Živ! - viče jedan.

- Ne pokrivaj ga više! - viče drugi pogrebnik.

Jedan od njih odlazi do ljudi u zaštitnim skafanderima ispred doma, nakon čega se starijeg pacijenta na kolicima vraća u ustanovu.

Lokalne vlasti potvrdile su incident i rekle da je pokrenuta istraga. Šangajska Nadzorna komisija te Središnja komisija za disciplinske istrage objavila je da je pet dužnosnika ustanove, među kojima su ravnatelj doma te liječnik, suspendirano te su stavljeni pod istragu, a istragom je obuhvaćen i jedan partijski dužnosnik.

Dom za starije Xinchangzheng ispričao se zbog događaja. Pogrebno društvo pohvalilo je svoje djelatnike koji su primijetili propust te je svatko od njih dobio 5.000 juana, odnosno oko 5.400 kuna.

Državni mediji izvijestili su da je pacijent prebačen u bolnicu gdje se oporavlja.

Incident je šokirao stanovništvo Kine kojom "hara" blaga omikron varijanta koronavirusa.

- Što da ovaj događaj nije otkriven, što bi se dogodilo? - pitao se jedan od komentatora na državnoj televiziji.

- Domovi za starije i ustanove za produljenu njegu mnogim su starijim osobama posljednji dom, posebice onim usamljenim starim osobama koje nemaju drugog izbora. Tko će se, nakon ovakvog propusta, usuditi poslati svoje roditelje u starački dom? I tko će se uopće usuditi živjeti u njima? - zapitao se drugi.

Šangajske vlasti mjesecima su se trudile izbjeći novi lockdown, no broj slučajeva rapidno je rastao, što je uzrokovalo da se donesu mjere o zatvaranju više od 25 milijuna ljudi. To je dovelo do brojnih problema poput nestašica hrane i prekida lanaca opskrbe, a stanovnici su prosvjedovali protiv takve odluke.

Neki su izašli na ulice u očaju. Na jednoj se snimci, piše Guardian, vidi radnik iz Šangaja koji na cesti goloruk zaustavlja kamion i moli hranu.

'Umrijet ćemo od gladi'

- Stanovnici Šangaja, nikoga nije briga za nas! Pobrinite se za nas! Javite ovo čitavom svijetu, pomozite nam. Ja sam radnik, ali ću umrijeti od gladi - viče očajni muškarac.

Vlasti su u subotu objavile da se mjere popuštaju za oko 15 milijuna stanovnika koji sada smiju napustiti svoja prebivališta. No, u ponedjeljak je zabilježeno 58 novih slučajeva u tri naselja. Dužnosnici novo izbijanje zaraze zasad nisu komentirali, što je utjeralo strah u kosti lokalnog stanovništva.

Pribojavaju se da bi moglo doći do još jednog lockdowna. Stanovnicima Ningboa na jugu rečeno je da moraju imati negativan test ne stariji od 48 sati ako se žele koristiti gradskim prijevozom ili ići na javna mjesta. U Pekingu su također na snazi stroge mjere. Umjesto da se fokusiraju na masovno testiranje, vlasti su odlučile zatvoriti restorane, zabavne parkove, ali i škole, te su uvedene zabrane napuštanja grada. Unatoč tim mjerama broj slučajeva zaraze raste u brojnim kineskim regijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:25