GRDOSIJA OD 120 METARA

Muskov SpaceX napravio još jedan korak bliže lansiranju najveće rakete na svijetu: ‘Postigli smo cilj!‘

Raketni sustav Starship projektiran je za višekratnu upotrebu, dakle za uzlijetanje i slijetanje na Zemlju i druga svemirska tijela
 Nicholas Kamm/Afp

Kompanija SpaceX u četvrtak je u svojoj svemirskoj bazi Starbase u mjestu Boca Chica u južnom Teksasu uspješno testirala 31 od 33 motora Super Heavyja, prvog stupnja raketnog sustava Starship.

Ovaj uspješni test važno je postignuće u pripremama za lansiranje Starshipa, najvećeg raketnog sustava na svijetu koji bi nas trebao odvesti najprije na Mjesec, a onda i na Mars.

Postignuće je tim važnije kad se ima na umu da je prethodni test Super Heavyja u srpnju prošle godine bio neuspješan jer je došlo do eksplozije na lansirnoj rampi.

SpaceX je potvrdio da je probnim paljenjem motora koje je trajalo desetak sekundi postignut predviđeni cilj, a putem Twittera se oglasio i Elon Musk, vlasnik kompanije SpaceX i najbogatiji čovjek na svijetu. "Tim je ugasio jedan motor prije starta, a jedan se sam ugasio. Dakle, upalio se ukupno 31 motor. Ali još uvijek je dovoljno motora da dosegnu orbitu!", tvitao je Musk.

Kompanija SpaceX planira već u ožujku lansirati raketni sustav Starship u orbitu. "Taj prvi test leta bit će stvarno uzbudljiv. To će se dogoditi u sljedećih mjesec dana. Ići ćemo na probni let i naučit ćemo puno iz probnog leta pa ćemo napraviti još probnih letova. Pravi cilj je ne raznijeti lansirnu rampu. To je uspjeh", rekla je za Space News Gwynne Shotwell, predsjednica kompanije SpaceX.

Raketni sustav Starship (ranije poznat kao BFR, odnosno Big Fucking Rocket) visok je gotovo 120 metara, projektiran je za višekratnu upotrebu, dakle za uzlijetanje i slijetanje na Zemlju i druga svemirska tijela.

Sastoji se od prvog stupnja zvanog Super Heavy i drugog stupnja zvanog Starship. Prvi stupanj Super Heavy visok je 70 metara, a sadrži 33 motora Raptor koji za pogon koriste metan i tekući kisik. Plan je da svaki od njih bude u stanju izdržati do čak tisuću lansiranja.

Starship je veći i od NASA-ine divovske rakete za jednokratnu upotrebu Space Launch System (SLS), čiji je razvoj američke porezne obveznike u prošlom desetljeću stajao oko 23 milijarde dolara. SLS je uspješno testiran u studenome prošle godine u sklopu misije Artemis I.

NASA je 2021. godine odabrala Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec oko 2025. godine u sklopu misije Artemis III. Ta misija, prema ugovoru vrijednom otprilike tri milijarde dolara, zahtijeva nekoliko testnih svemirskih letova raketnog sustava Starship.

Ipak, krajnji cilj Elona Muska je Mars, o čijoj kolonizaciji mašta od djetinjstva.

"Povijest se račva u dva pravca. Jedan put je da zauvijek ostanemo na Zemlji, gdje ćemo naposljetku izumrijeti. Nemam neko neposredno proročanstvo sudnjeg dana, ali naposljetku, kako nas povijest uči, takav će se događaj zbiti. Alternativa je da postanemo civilizacija koja putuje svemirom i multiplanetarna vrsta, što je, nadam se da se slažete, pravi put", napisao je Musk u svom eseju "Making Humans a Multi-Planetary Species".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:44