DILJEM SVIJETA

Muslimani slave Ramazanski bajram: Znate li kako čestitati ovaj blagdan i što se točno obilježava?

Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje

Klanjanje i molitva povodom Ramazanskog bajrama u Islamskom centru u Zagrebu

 Goran Mehekek/Cropix

Sveti mjesec ramazan, zasjenjen ratom u Pojasu Gaze, završava u srijedu za milijune muslimana diljem svijeta.

Saudijska Arabija, u kojoj su Meka i Medina, dva najsvetija mjesta u islamu, proglasila je srijedu početak Ramazanskog bajrama, blagdan kada se prekida post.

Muslimani u mnogim drugim zemljama poput Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske također slave istog dana.

Kraj mjeseca posta određuje se prema pojavi mladog Mjeseca. Djeca posebno dobivaju darove i slatkiše za Ramazanski bajram.

Tijekom muslimanskog mjeseca posta, koji je ove godine trajao od početka ožujka, pobožni muslimani se suzdržavaju od jedenja, pijenja, pušenja i spolnih odnosa između izlaska i zalaska Sunca.

Post je jedna od pet temeljnih bogoštovnih dužnosti za muslimane. Prema procjenama, postoji oko 1,9 milijarde muslimana u svijetu. Najmnogoljudnije zemlje s većinski muslimanskim stanovništvom su Indonezija, Indija, Pakistan i Bangladeš.

Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje tijekom kojeg se vjernici okupljaju, pripremaju tradicionalna jela, muškarci obilaze groblja i mole te svi darivaju djecu i siromašne, piše Dnevnik.hr.

Obilježavanje Bajrama započinje noć prije blagdana kada se kuće i ceste tradicionalno detaljno čiste, odlazi se u nabavku potrebnih namirnica za pripremanje bajramskih jela i ukućanima se dijele pokloni.

Na sam blagdan muslimani se okupljaju kod rodbine i prijatelja, a dan poslije, na drugi dan Bajrama, vjernici se prisjećaju svih onih koji su dali život braneći svoju obitelj, čast i vjeru.

Ramazanski bajram pravilno se čestita riječima: "Bajram šerif mubarek olsun", što u prijevodu znači "Neka ti je čestit i blagosljen Bajram". Vjernici na tu čestitku odgovaraju s: "Allah Razi olsun", što znači "Neka je Allah zadovoljan s tobom".

Oba blagdana se u islamskom kalendaru obilježavaju svake godine u isto vrijeme dok datum u gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu. To se događa zato što je gregorijanski kalendar solarni, a islamski je lunarni.

Blagdan ne treba zamijeniti s Kurban-bajramom (Eid al-Adha) koji se obilježava dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i značajan je zato što muslimani tada idu na hadž, hodočašće u Meku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:18