SKANDAL U NJEMAČKOJ

Muslimanska ministrica iz CDU-a: Raspela su u redu

Özkan je prva muslimanka na ministarskom položaju u nekoj njemačkoj saveznoj državi
 AFP

BERLIN - Predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj, koje se bori za pravo muslimanki da nose maramu, poručio je da mu ne smetaju raspela u državnim školama jer vjeru ne bi trebalo tjerati iz javne sfere, izvijestila je agencija DPA.

Gotovo milijun glasača

Na taj se način uključio u raspravu oko Aygül Özkan, koja je jučer prisegnula za prvu muslimanku ministricu u nekoj njemačkoj saveznoj državi, nakon što je njezina izjava da bi iz državnih škola trebalo izbaciti raspela izazvala skandal.

Imenovanje 38-godišnje Özkan ministricom za socijalna pitanja u Donjoj Saskoj u prvi je mah proglašeno velikim uspjehom za Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel, s obzirom na to da stranka ima slabu potporu među više od dva milijuna ljudi podrijetlom iz Turske koji žive u Njemačkoj, a od kojih pravo glasa ima 700.000.

No, i prije nego što je imenovana, kći turske imigrantske obitelji iz Hamburga postala je metom kritika vlastite stranke. - Kršćanski simboli ne spadaju u državne škole. Javne škole trebaju biti neutralan prostor, bez vjerskih simbola, iz istog razloga su neumjesne i marame - rekla je u za časopis Focus. Jučer se ipak ispričala zbog izjave.

Apsurdno i šokantno

Stefan Müller iz CDU-ove sestrinske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU) rekao je da su izjave Özkan “apsurdne i šokantne”. - Političari koji žele zabraniti križeve u školama trebali bi razmisliti o tome pripadaju li uistinu kršćanskoj stranci - rekao je. Iz opozicijske Socijaldemokratske stranke (SPD) sada je pozivaju da promijeni stranku, “s obzirom na to da je njezin stav odavno prihvaćen u SPD-u”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:59