ŠOKANTAN ZLOČIN

Muž joj sjekirom odsjekao ruke, desna je sada bionička: Država joj mora platiti 370.000 eura!

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u korist četiri žene žrtve obiteljskog nasilja u Rusiji i odredio plaćanje odštete

Margarita Gračeva

 Profimedia

Europski sud za ljudska prava donio je u utorak presudu prema kojoj Rusija mora isplatiti četirima ženama koje su preživjele teške slučajeve obiteljskog nasilja ukupno više od pola milijuna eura odštete te je poručio da bi zemlja trebala dodati odredbe koje će pomoći u rješavanju "zapanjujućih razmjera" obiteljskog nasilja nad ženama.

Četiri Ruskinje - Natalija Tunikova, Jelena Geršman, Irina Petrakova i Margarita Gračeva - podnijele su tužbu Europskom sudu za ljudska prava tvrdeći da ih ruska policija nije zaštitila od obiteljskog nasilja koje su pretrpjeli od strane svojih partnera, prenosi Newsweek.

image

Margarita Gračeva

Not Specified/East2west News/Profimedia

Posebno veliku pozornost u Rusiji je izazvao slučaj obiteljskog nasilja nad Margaritom Gračevom, koju je suprug 2017. godine oteo, odvezao u šumu i tamo joj sjekirom odsjekao obje ruke.

Četiri žene u svom su sudskom podnesku također tvrdile da ruska policija nije na odgovarajući način reagirala na njihove slučajeve.

image

Margarita Gračeva

Margarita Grachyova/East2west News/Profimedia

Sud je utvrdio da je Rusija prekršila članke 3. i 14. Europske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuju "nečovječno, ponižavajuće postupanje i diskriminaciju" u postupanju u ova četiri slučaja.

U presudi je Europski sud za ljudska prava naložio Rusiji da četirima ženama isplati ukupno više od 450.000 eura. Tunikova, Geršman i Petrakova trebaju dobiti po 20.000 eura kao odštetu.

image

Margarita Gračeva

Not Specified/East2west News/Profimedia

Gračevoj, pak, prema presudi treba isplatiti 40.000 eura kao odštetu i više od 330.000 eura za medicinske troškove. Sve četiri će primiti i sredstva za pokrivanje pravnih troškova.

Liječnici su Gračevoj ponovno pričvrstili lijevu ruku, ali je samo djelomično funkcionalna. Desnu ruku je izgubila i koristi bioničku protezu.

image

Margarita Gračeva

East2west News/East2west News/Profimedia

Suprug Margarite Gračeve služi 14-godišnju zatvorsku kaznu, a ona je postala ključna aktivistica u borbi ruskih žena za kreiranje zakona o nasilju u obitelji.

Trenutačno u Rusiji postoji mala ili nikakva pravna zaštita za osobe koje pate od obiteljskog zlostavljanja, navodi Newsweek.

image

Margarita Gračeva

Rossiya 1 On Air/East2west News/Profimedia

Sudska presuda poručuje da bi Rusija trebala napraviti "hitne promjene" u načinu na koji postupa sa slučajevima obiteljskog zlostavljanja, uključujući uspostavljanje pravne definicije obiteljskog nasilja, kriminaliziranje svih ponašanja nasilja u obitelji i dopuštanje korištenja zaštitnih mjera i zabrana pristupa.

image

Margarita Gračeva

@foto_leria/East2west News/Profimedia

"Nije prvi put da sud konstatira kako Rusija nije ispunila svoje obveze zaštite od nasilja u obitelji, ali ovaj put je sud jasno i detaljno ukazao na mjere koje Rusija mora usvojiti, uključujući zakone protiv nasilja u obitelji, zabrane prilaska, protokole za ocjenu i upravljanje rizicima, mehanizme međuresorske suradnje i još mnogo toga", rekla je odvjetnica i zagovornica ženskih prava Mari Davtjan, koja je zastupala dvije žene u postupku.

Trenutačni ruski zakoni bave se nizom nasilnih zločina, ali pokušaji kreiranja mjera za sprječavanje ovakvih nedjela naišli su na otpor vlasti.

image

Margarita Gračeva

Instagram/East2west News/Profimedia

Napad na člana obitelji definiran je kao kazneno djelo 2016. godine, prema odluci koju su donijeli zakonodavci, što je izazvalo reakciju konzervativnih organizacija. Kao rezultat toga, dekriminaliziran je već 2017. godine i degradiran na prekršajni status, kažnjiv novčanom kaznom u visini od oko 60 eura.

Valentina Matvijenko, trenutačna predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta, priznala je 2019. da je obiteljsko nasilje velik problem u Rusiji te je namjeravala donijeti zakon o nasilju u obitelji prije kraja godine.

image

Margarita Gračeva

Vesti Rossiya/East2west News/Profimedia

Jedan su izradili zastupnici i zagovornici prava žena, ali je ponovno naišao na otpor konzervativnih skupina i Ruske pravoslavne crkve, koja smatra da se država ne bi trebala miješati u pitanja domaćinstava. Kao rezultat toga, zakon je bitno ublažen i nikada nije izglasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:32