OŠTRA REAKCIJA

MVEP: Spomenik Draži Mihailoviću apsolutno neprihvatljiv i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU

‘Hrvatska osuđuje taj čin te očekuje da Srbija i njezine institucije odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina‘

Spomenik Draži Mihailoviću

 Screenshot/x/

Otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu apsolutno je neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU što Srbija navodi kao svoj strateški cilj, priopćio je MVEP u četvrtak.

Hrvatska osuđuje taj čin te očekuje da Srbija i njezine institucije odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, naglašava se u priopćenju.

"Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama - proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića", objavio je MVEP.

Hrvatsko ministarstvo dodaje kako su prekrajanje prošlosti i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno europskim vrijednostima i vrijeđa žrtave onih koji se sada rehabilitiraju.

"Naglašavamo kako se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja. Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima", zaključuje MVEP.

Skulptura i spomen-soba četničkog vojvode Draže Mihailovića, koji je u Jugoslaviji osuđen i pogubljen zbog ratnih zločina njegova pokreta nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom, otvorena je jučer u Beogradu u njegovoj nekadašnjoj obiteljskoj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22