ŠKOLA ZA MLADE MAJKE

‘Na 15. rođendan saznala je da je trudna, a školski kolega koji je napravio dijete prestao je razgovarati s njom‘

Na zidovima škole nalaze se plakati koji potiču odlazak na fakultet, ali također i oni koji promiču trudničke tečajeve
 Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia

Na izmaku godine u kojoj su se vodile burne rasprave o majčinstvu u SAD-u, škola za majke tinejdžerice u Teksasu pokazuje kako se podržavaju i formiraju njihovi životi. Škola u Brownsvilleu na američko-meksičkoj granici jedna je od posljednjih koja pruža specifičnu obrazovnu uslugu, odnosno podučavanje majki tinejdžerica, prenosi BBC.

Početkom 2021. Helen se povećao apetit, bila je neraspoložena i lako bi se upuštala u svađe s obitelji i prijateljima. 15-godišnjakinja je na svoj rođendan saznala da je trudna. Uskoro su je prijatelji počeli izbjegavati optužujući je da iskorištava trudnoću da "uhvati frajera", a otac njezina djeteta, školski kolega, prestao je razgovarati s njom.

image
Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia

- Nisam se htjela svađati s njima, rekla je Helen koja je pred kraj trudnoće odlučila promijeniti školu.

Izvana Lincoln Park izgleda kao bilo koja američka srednja škola - pješčane cigle, parkirani školski autobusi i američka zastava koja vijori na povjetarcu. Ali unutra, uz zvukove tinejdžera koji idu na nastavu, čuje se plač i žamor beba. Na zidovima škole nalaze se plakati koji potiču odlazak na fakultet, ali također i oni koji promiču trudničke tečajeve. Pored glavne zgrade nalazi se vrtić.

Stopa rađanja tinejdžera u SAD-u smanjila se u posljednja tri desetljeća, ali je i dalje viša kod latinoameričkih žena nego kod ostatka populacije. Stručnjaci upozoravaju da će brojka vjerojatno još rasti nakon odluke Vrhovnog suda o zabrani pobačaja. Sve učenice Lincoln Parka su Latinoamerikanke u dobi između 14 i 19 godina, a većina ih ima niska primanja.

- Odlučujući trenutak za promjenu škole bio je taj što sam u Lincoln Park mogla sa sobom voditi bebu. Prije sam bila samo ja, ali sada moram misliti na sebe i bebu, rekla je Helen.

U njenom ruksaku, pored knjiga i bilježnica, nalaze se pelene i dječja odjeća za njenu kćer Jenine koja ima osam mjeseci. Školski autobusi kojim učenice dolaze u školu imaju autosjedalice za bebe. Kad dođu do škole, mogu preuzeti doručak za sebe i svoje dijete, a bebe mogu besplatno pohađati vrtić dok je majka na nastavi. Također, opravdani su svi izostanci za liječničke preglede djece.

Trenutno je u školu upisano oko 70 učenica iako je broj promjenjiv jer se nove trudnice tek priključuju Lincoln Parku, a neke mlade majke se nakon poroda vrate u svoje prijašnje škole. U vrijeme BBC-jevog posjeta, u školu je bilo upisano sedam srednjoškolki mlađih od 14 godina te tri učenice koje imaju po troje djece. Nastavni plan i program identičan je kao u drugim školama u blizini.

image
Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia

Alexis je, kao i Helen, imala 15 godina kad je saznala da je trudna. Koristila je tri testa za trudnoću i svi su bili pozitivni, uskoro joj je i ginekolog potvrdio da će roditi dječaka. Njezin sin sad ima godinu dana.

- Bilo mi je jako teško. Nisam se htjela ispisati iz škole jer sam znala da to nije pravo rješenje problema, rekla je Alexis.

Između učenika i profesora postoji duboki osjećaj prijateljstva i povezanosti koji je gotovo šokantan za stranca, a njima potpuno prirodan. Na vratima se pojavila učenica koja je kasnila, vidljivo pri kraju trudnoće, lagano se gegajući. Sve su se djevojke nasmiješile, a Alexis je pružila ruku kako bi kolegici opipala trbuh.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na 1000 žena u dobi od 15 do 19 godina, u 2020. godini rodilo ih je 15. Čak i uz ukupni nacionalni pad, Teksas je i dalje iznad nacionalnog prosjeka i među prvih deset država s visokom stopom nataliteta tinejdžera. U Brownsvilleu, maloljetničke trudnoće čine čak 12 posto svih poroda.

image
Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia

Postoji više čimbenika koji utječu na stope tinejdžerskih trudnoća, a u Teksasu su problem strogi državni zakoni o pobačaju i manjak spolnog odgoja u školama. 58 posto javnih škola u Teksasu poučava samo seksualni odgoj o apstinenciji, dok ga 25 posto uopće ne poučava.

- Sve dok s njima nisu podijeljene informacije, neće se obrazovati. Nije im dana prilika da biraju žele li posljedice ili ne, rekla je Cynthia Cardenas, ravnateljica srednje škole Lincoln Park.

Tinejdžerice u Teksasu koje zatrudne moraju proći složeni sustav javnog zdravstva da bi dobile odgovarajuću skrb ili se suočiti s jednim od najstrožih zakona o pobačaju ako odluče prekinuti trudnoću. Putovanje izvan zemlje na pobačaj često nije opcija za žene s niskim primanjima, osobito kad su maloljetne.

Helen je u ranoj trudnoći razmišljala o pobačaju ili davanju kćeri na posvajanje, njena majka odlučila ju je podržati kakvu god odluku donijela. Nakon što je rodila i vidjela svoju djevojčicu, Helen ju je odlučila zadržati.

- Jenine je najbolja stvar koja mi se dogodila. Imam ljubav svog života u rukama, ona mi je sve, rekla je majka koja do mature ima još godinu dana. Sanja o odlasku na fakultet i mogućnosti skrbi za svoju kćer.

Muke majčinstva su teške, pogotovo u razvojnom dobu. Studije pokazuju da kod majki tinejdžerica postoji faktor rizika za depresiju, a također čine više od polovice svih majki koje primaju socijalnu pomoć. Stresovi siromaštva i mladosti s kojim se suočavaju mlade mame u Lincoln Parku uzrokuju nezainteresiranost za školu i nastavak školovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:59