TERORIZAM

Na 32. godišnjicu rušenja aviona u Lockerbieju, optužen treći Libijac koji je sudjelovao u atentatu

Poginulo je 259 putnika i članova posade, među kojima 190 američkih državljana, dok je na tlu poginulo 11 ljudi
Olupina srušenog aviona
 Roy Letkey/AFP

Američko pravosuđe objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu protiv trećeg Libijca optuženog da je sudjelovao u atentatu u Lockerbieju u prosincu 1988. u Škotskoj, na 32. godišnjicu te tragedije.

Bivši pripadnik tajnih službi negdašnjeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, Abu Agila Mohamad Masoud, osumnjičen je da je sastavio i programirao bombu koja je eksplodirala u Boeingu 747 američke kompanije Pan Am iznad Lockerbieja 21. prosinca 1988.

Poginulo je 259 putnika i članova posade, među kojima 190 američkih državljana, dok je na tlu poginulo 11 ljudi.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na britanskom teritoriju i drugom najgorem napadu na Amerikance nakon napada 11. rujna 2001.

Ministar pravosuđa Bill Barr izrazio je "optimizam" da će optuženik uskoro biti izručen SAD-u. Trenutačno je u pritvoru u Libiji.

Barr je 1991. bio ministar pravosuđa Georgea Busha starijeg, kada je u isto vrijeme kao i Škotska podigao optužnice protiv dvojice libijskih tajnih agenata zbog sudjelovanja u tom napadu. To su bili Abdelkader Ali Mohamed al-Megrahi i Amin Khalifa Fhimah.

Sudio im je 2000. posebni škotski sud u Nizozemskoj. Fhimah je iduće godine oslobođen, a Megrahi je proglašen krivim za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor. Kazna mu je poslije promijenjena na najmanje 27 godina zatvora.

Oslobođen je 2009. iz medicinskih razloga i umro je tri godine poslije u svojoj zemlji.

Gadafijev režim priznao je da je odgovoran za napad i platio je 2,7 milijardi dolara odštete obiteljima žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:00