PRITISAK NA VUČIĆA

Na adresu Von der Leyen stiglo pismo iz Europskog parlamenta: ‘Zamrznite pregovore sa Srbijom‘

Srbija i Turska, obje države u statusu kandidata, nisu podržale sankcije EU protiv Rusije

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/AFP

Bez obzira na pokušaje dužnosnika Europske komisije da pokažu razumijevanje za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog odbijanja Beograda da podrži sankcije EU protiv Rusije, raste pritisak da Unija ne dopusti Srbiji takvo ponašanje.

Skupina zastupnika Europskog parlamenta iz redova liberala poslala je pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen kojom čak traže i privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora. U sjedištu Europske komisije danas su potvrdili da su zaprimili pismo te da će na njega odgovoriti.

Srbija i Turska, obje države u statusu kandidata, nisu podržale sankcije EU protiv Rusije. Pristupni pregovori s Turskom ionako su već davno zamrznuti zbog stanja ljudskih prava i odnosa Ankare prema Cipru. No, Europska unija do sada nije poduzimala nikakve mjere prema Srbiji, iako ona nije potpuno usklađivala svoje stavove u vanjskoj politici sa stavovima EU.

Sve je više kritika na račun Turske i Srbije zbog toga što nisu uvele sankcije. Sve se više govori i o mogućnosti da Rusi preko ovih država zaobilaze neke sankcije: iz Beograda i iz Istanbula povećan je broj letova za Moskvu otkako su uvedene sankcije, a nebo iznad EU zatvoreno je za prijevoznike iz Rusije.

Iako formalno Europska komisija govori da se "očekuje od država kandidata da podrže sankcije EU", o mogućim sankcijama onima koji ih ne podržavaju trebaju odlučiti države članice.

Glasnogovornik EU za vanjsku politiku i sigurnost Peter Stano upozorio je one koji ne podržavaju sankcije da "pomažu ubojicama ukrajinskog naroda". Rekao je da EU "objašnjava" svom partnerima, pa i Srbiji, koliko je važno uvoditi sankcije i spriječiti potporu ruskoj ratnoj mašineriji.

- Ako poslujete s Putinom i Kremljom te im pomažete u zaobilaženju sankcija, onda poslujete s nekim tko ubija narod Ukrajine. To je nešto što prenosimo našim partnerima. Ako želite braniti poredak zasnovan na međunarodnim pravilima, radite s nama na zaustavljanju ove nezakonite operacije - rekao je.

Peter Stano ipak vidi i pozitivan znak jer su Srbija i Turska, iako nisu uvele sankcije Moskvi, na općoj skupštini UN-a podržale rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

- Vjerujemo da će naši partneri, osobito oni koji su u pristupnom procesu, pažljivo saslušati naše argumente i djelovati u tom pravcu - rekao je Peter Stano.

Europska je Unija pohvalila Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje su potpuno uskladile vanjskopolitičke stavove s Bruxellesom. A sankcije protiv Rusije su podržale i Crna Gora te Bosna i Hercegovina, koje će zbog toga trpjeti značajne posljedice. Zato se u Bruxellesu povećava pritisak i na Beograd da podrži sankcije protiv Rusije i bude na, kako kažu u Bruxellesu, "pravoj strani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 08:52