OSVETA MILITANATA

Na američku zračnu bazu u Iraku ispaljeno više raketa i projektila, dio osoblja ranjen, štete se još procjenjuju

Iračani su duboko zabrinuti zbog opasnosti da bi se njihova zemlja mogla pretvoriti u bojno polje između SAD-a, Izraela i Irana

Američka zračna baza Ain al-Asad (arhivska fotografija)

 Ayman Henna/AFP

Više balističkih projektila i raketa lansirali su u subotu u zapadnom Iraku militanti koje podržava Iran ciljajući američku zračnu bazu Ain al-Asad, priopćili su iz Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM).

Većinu projektila presreli su sustavi protuzračne obrane baze, a nekoliko ih je palo na bazu, dodaje se u priopćenju.

"Procjena štete je u tijeku", priopćilo je Središnje zapovjedništvo, dodajući da se napad dogodio u 18.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 16.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Američko osoblje zadobilo je lakše ozljede, a pripadnik iračkih snaga sigurnosti ranjen je u napadu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu, američka vojska bila je napadnuta najmanje 58 puta u Iraku i još 83 puta u Siriji od strane militanata koje podupire Iran, obično kombinacijom raketa i dronova za borbeno djelovanje.

Militanti se tako nastoje osvetiti Sjedinjenim Državama za njihovu potporu Izraelu protiv palestinske militantne skupine Hamas, koju podržava Iran.

U Siriji se nalazi 900 američkih vojnika, a 2500 ih se nalazi u Iraku u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja prije nego što je poražena.

Iračani su duboko zabrinuti zbog opasnosti da se njihova zemlja pretvori u bojno polje između Sjedinjenih Država, Izraela i Irana.

Ured iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija najavio je poteze za izbacivanje američkih snaga nakon napada američke bespilotne letjelice na Bagdad koji je vlada osudila. Pentagon je rekao da je u napadu ubijen vođa milicije odgovoran za nedavne napade na američko osoblje.

Pentagon je dodao kako nije službeno obaviješten o bilo kakvim planovima za prekid prisutnosti američkih trupa u zemlji i kaže da su njihove trupe raspoređene u Iraku na poziv vlade u Bagdadu.

Iranske snage u ponedjeljak su balističkim projektilima pogodile Erbil, glavni grad iračke poluautonomne regije Kurdistan. Iranci tvrde da je napad bio usmjeren na izraelski špijunski stožer, no te su tvrdnje irački dužnosnici i dužnosnici iračkih Kurda odbacili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:18