NJEMAČKI MEDIJI:

‘Na Balkanu se ne pridržavaju mjera, u Srbiji 10 puta više zaraženih od službenih brojki‘

Broj zaraženih naglo raste. Radi li se o tzv. drugom valu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo?
Hoće li hrvatske plaže ostati prazne ovoga ljeta?
 Niksa Stipanicev/CROPIX

"Regija jugoistočne Europe je na vrhuncu pandemije u Europi prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom", pita se Spiegel Online i dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u usporedbi s prethodnim tjednom za 125, u Bosni i Hercegovini 75, a u Hrvatskoj "čak 232 posto" više novozaraženih.

Autor navodi kako je zbog ovih brojki Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH te Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Vijeća EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije, piše Deutsche Welle.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. Spiegel navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze "uvezeni" iz susjedstva. "Postoji intenzivan prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni", piše Spiegel.

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Europe uopće ni ne može govoriti o drugom valu jer prvog zapravo nije ni bilo. "Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Koronavirus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdown i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošloga tjedna vlasti su popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga, u nekim zemljama održavaju se i izbori", kaže Spiegel.

Sve zbog izbora i turizma

No, koliko god bio strog lockdown, posebice u Srbiji gdje je na snazi čak bio i policijski sat, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja, kaže Spiegel i navodi nogometne utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili nesretni turnir Novaka Đokovića. I spominje i sumnju u službene brojke vezane uz koronavirus u Srbiji.

U službene brojke u Srbiji dvoji i južnonjemački dnevni list Heilbronner Stimme koji citira lokalne novinare i izvješća o smanjenim službenim brojkama novozaraženih, posebice uoči izbora. "Razlika između službene i stvarne brojke je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza je bio deset puta veći nego službeni", kaže za Heilbronner Stimme jedna novinarka koja je imala uvid u skrivene brojke.

Isto tako se govori i o zabavama nakon izbora bez ikakve zaštite. "Situacija u Srbiji je sve dramatičnija. Robert Koch Institut Srbiju smatra rizičnim područjem", piše Heilbronner Stimme.

I utjecajni švicarski news portal Nau.ch tematizira povećane brojke u regiji jugoistočne Europe te ukazuje na "uvezene" slučajeve zaraze u Švicarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji. I Nau.ch govori o lažiranim službenim brojkama u Srbiji. "Primjećujemo posebnu koncentraciju zaraza kod onih koji su doputovali iz Srbije", kaže Stefan Kuster iz Saveznog ureda za zdravstvo Švicarske. Veleposlanik Srbije u Švicarskoj Goran Gradić demantira ove navode: "Situacija u Srbiji je stabilna".

Smrt za turizam

Glavni njemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s koronavirusom u regiji. I također špekulira o drugom valu zaraze. "Radi li se ovdje o drugom korona-valu ili samo o vrhuncu prvoga? Oko definicija se može raspravljati, no činjenica je da napetost glede epidemiološke situacije u jugoistočnoj Europi nije popustila. Naprotiv", zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Europe, prenosi Deutsche Welle.

image
Hoće li hrvatske plaže ostati prazne ovoga ljeta?
Niksa Stipanicev/CROPIX

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: "Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se nitko ne drži".

Što se tiče Hrvatske, ARD navodi kako je kontrola koronakrize posljednjih tjedna žrtvovana zbog politike i turizma.

"Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagirale na pandemiju i koja je slovila kao 'corona free'. No od prije tjedan dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika", piše ARD i zaključuje: "Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 10:54