KAKVA ‘TAKTIKA‘

Na biračka mjesta u Rusiji stigle vrlo posebne olovke za glasanje: ‘Pogledajte što se dogodi kad se zagrije‘

Zviždači javljaju da su na neka biračka mjesta u Rusiji stigle vrlo posebne olovke za glasanje

Tinta nestaje kada se zagrije

 Screenshot/X

Navodni video dokazi navode na zaključak da je Kremlj distribuirao posebne olovke za glasanje na predsjedničkim izborima koji se održavaju ovog vikenda. Naime, olovke, navodno, sadrže tintu koja nestaje, što omogućuje operativcima Putinove stranke Ujedinjena Rusija da mijenjaju glasove na listićima u skladu sa željama Kremlja, kako su izvijestili neovisni izvori, a prenosi The Kyiv Post.

Neovisnoj ruskoj medijskoj stranici Sirena su izvori u Kursku i Rostovu na Donu, gdje su postavljali biračka mjesta, da su dobili olovke koje su "sadržavale tajnu" u glasačkim kabinama. Olovke su stigle u kutijama zapečaćenim službenim amblemom Središnjeg izbornog povjerenstva Rusije.

Izvori su pružili navodne video dokaze o tome kako tinta iz olovaka može nestati, koje je Sirena objavila na svom Telegram kanalu. Tinta se, kako se navodi, čini normalnom, ali nestaje čim se zagrije.

Prazni glasački listići smatraju se nevažećima, no brisanjem izvornog odabira to bi omogućilo članovima povjerenstva da zaokruže kandidata po vlastitom izboru nakon zatvaranja biračkog mjesta - Kyiv Post navodi da ne nudi nagrade onima koji pogode tko bi taj kandidat mogao biti.

Ovo, kako se navodi, nije prvi put da je zabilježena ova taktika.

Duga povijest nevidljive tinte

Prvi put je primijećena na ukrajinskim predsjedničkim izborima 2004. na kojima je pobijedio Viktor Janukovič, što je naknadno poništeno. Međunarodni promatrači primijetili su brojne očite izborne nepravilnosti koje su kršile ukrajinska i međunarodna izborne pravila i standarde. Uz olovke napunjene tintom koja je nestajala, bolnički su pacijenti bili prisiljeni glasovati u zamjenu za liječenje, a studentima je rečeno da pokažu svoje glasačke listiće profesorima u zamjenu za prolazne ocjene.

Ruski portal Gazeta izvještava da je ta taktika široko korištena na regionalnim, parlamentarnim i drugim izborima u Rusiji najmanje od 2009. godine. Čelnik stranke Pravedna Rusija u Državnoj dumi, Nikolaj Levičev, pokrenuo je to pitanje u vezi s glasanjem za regionalne izbore u Volgogradu te godine i snimio video dokaz toga. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva izvijestili su ga da ne postoji formalna, zakonska zabrana korištenja takve tinte na biračkim mjestima.

Oporbena grupa Drugačija Rusija priopćila je da je tijekom prvobitnog brojanja glasačkih listića 285 glasova proglašeno nevažećim jer su bili prazni. Međutim, kada je tjedan dana kasnije provedeno ponovno prebrojavanje, na zahtjev Ujedinjene Rusije, otkriveno je dodatnih 206 glasova stranku Vladimira Putina, za koje je Levičev rekao da se čini kako je na svima bio isti rukopis.

Ostale stranke, uključujući Rusku komunističku partiju (CPRF) i Liberalno-demokratsku stranku (LDPR), izrazile su zabrinutost da su slična kršenja pravila primijećena na nekoliko desetaka biračkih mjesta diljem Volgogradske regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:14