BREXIT

Na Borisa Johnsona apelirao i Conte, Macron ne želi odustati od prava ribara

Nizozemska i Danska namjeravaju stati uz Macrona kako bi omogućile svojim ribarima jednak pristup vodama UK nakon razlaza
Emmanuel Macron i Boris Johnson
 Thibaud Moritz-pool/Sipa Press/Profimedia

Sve je nešto počelo škakljati. Jer, još nas samo tjedan dana dijeli od 15. listopada kada će se održati summit Europskog vijeća. A to je i datum do kojega je britanski premijer Boris Johnson dao ultimatum Europskoj uniji za postizanje trgovinskog sporazuma. Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je 8. studenoga pred novinarima u Rimu izrazio zabrinutost oko toga hoće li sporazum s Britanijom biti povoljan za talijanske izvoznike.

"Trenutačno je teško osjećati optimizam", rekao je. Conte se pribojava da će Johnsonov potez nametanja novog Zakona o unutarnjem tržištu ugroziti trgovinske odnose s njegovom zemljom.

Velik jaz

Podsjetimo, Johnsonov zakon, koji je prošao glasanje u Donjem domu parlamenta 30.r ujna, prema riječima premijera namjerava zaštititi britansko tržište. Potez je izazvao tešku buru riječi te je Bruxelles pokrenuo pravni postupak protiv Londona zbog kršenja međunarodnog prava i sporazuma o povlačenju koji su dvije strane sklopile prošle godine.

Generalno gledajući, napredak je postignut u velikoj većini budućeg trgovinskog sporazuma: postignuta su privremena pravila za trgovinu robom i uslugama, promet, energetiku, socijalnu sigurnost itd. Dužnosnici EU također su sve sigurniji kako će se Johnson složiti da nastavi primjenjivati ​​načela Europske konvencije o ljudskim pravima čemu su se tvrde linije njegove vladajuće Konzervativne stranke opirale. Ali, jaz između dviju strana po nekim je pitanjima i dalje nepremostiv.

U srijedu su se u Londonu sastali pregovarači EU i Velike Britanije, Michel Barnier i David Frost, kako bi raspravljali o onoj "najškakljivijoj temi", a to je pristup ribolovnim vodama nakon Brexita. Ribolov najviše brine prve susjede Francuze koji brane svoj povijesni pristup vodama. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prema riječima dužnosnika upoznatih s pregovorima, o čemu su pisali Bloomberg i FT, čvrsto ustraje u zahtjevu da zadrži jednak pristup britanskim vodama u kojima sada uživa ribarska industrija njegove zemlje. I drugi susjedi, Nizozemska i Danska, spremni su stati uz Macrona.

To ljuti Britance i stvara napetost čak i među njegovim saveznicima unutar EU. Barnier je u nekoliko navrata dao do znanja da neće biti dogovora ako ne bude dogovora o ribolovu.

Najbolji ishod

Iako mnogi dobivaju dojam da će se trgovinski pregovori srozati, zapravo se svi nadaju najboljem ishodu do kraja prijelaznog razdoblja, odnosno do 31. prosinca. Tako je i Barnier na sastanku s europskim veleposlanicima isti dan rekao kako se očekuje da će se Velika Britanija udaljiti 15. listopada.

Pozvao je vlade država da budu fleksibilnije u pogledu ribolovnih prava. U međuvremenu je Frost u Domu lordova nagovijestio da je priroda sporazuma "prilično jasna, ali nije još točno utvrđena". "Dogovor je izuzetno ostvariv i mogao bi se postići, ali je moguće i suprotno", rekao je. Michael Gove je izjavio da se pregovori s "odvijaju na način koji nam daje povod za optimizam".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:07