NOVOSTI IZ AMERIKE

Na čelo Ministarstva obrane prvi puta dolazi Afroamerikanac, poznat datum početka suđenja Trumpu

Bude li osuđen, Trump se ne bi mogao kandidirati na budućim predsjedničkim izborima
Donald Trump
 Michael Reaves/Getty Images/AFP

Suđenje za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove uloge u smrtonosnom upadu u zgradu Kongresa počinje u Senatu idući tjedan, objavili su u petak demokrati.

Zastupnički dom će predati optužnicu Senatu u ponedjeljak i pokrenuti postupak suđenja u gornjem domu parlamenta sa 100 članova.

Republikanci su tražili odgodu uz obrazloženje da im treba više vremena za pripremu.

Trump je po isteku mandata u srijedu otputovao na Floridu i odlučio da neće doći na inauguraciju nasljednika Joea Bidena.

Zastupnički dom je prošli tjedan optužio Trumpa za poticanje nemira u Kongresu, otvarajući put suđenju u Senatu. Bude li osuđen, Trump se ne bi mogao kandidirati na budućim predsjedničkim izborima.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer izjavio je u petak da će Zastupnički dom predati optužnicu u ponedjeljak. Ako demokrati, koji ovaj tjedan preuzimaju kontrolu nad Senatom, ne promijene pravila, suđenje Trumpu počet će u utorak.

"Senat će provesti suđenje Donaldu Trumpu. Bit će to pošteno suđenje", rekao je Schumer u Senatu.

U središtu suđenja su Trumpovi potezi uoči nemira 6. siječnja. Tadašnji predsjednik je poručio prosvjednicima kod Bijele kuće da "mirno i domoljubno" podignu glas dok su se pripremali krenuti prema zgradi parlamenta, pozvavši ih da se bore do kraja.

KADROVSKA KRIŽALJKA

Na čelo Ministarstva obrane prvi puta dolazi Afroamerikanac

Umirovljeni general s četiri zvjezdice Lloyd Austin u petak je imenovan ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država te je tako postao prvi Afroamerikanac koji će obnašati tu dužnost, piše NPR.

Austin je na glasovanju u Senatu dobio 93 glasa "za", a samo su dva senatora bila protiv njegovog imenovanja.

Austinova je nominacija prethodno potvrđena unatoč tome što su i demokratski i republikanski senatori brinuli da će se njegovim imenovanjem postaviti opasan presedan. Naime, Austin je umirovljen prije manje od sedam godina, a zakon nalaže da vojno lice u mirovini mora provesti najmanje sedam godina prije nego što može obnašati dužnost u vladi.

Međutim, Zakon o nacionalnoj sigurnosti iz 1947. godine omogućava da se određenog kandidata za mjesto ministra obrane izuzme od poštivanja tog pravila, ali samo ga izuzeće odobre Predstavnički dom i Senat.

Austin je obećao da će se okružiti stručnjacima iz civilnog sektora da će predstojnik njegovog ureda biti nevojno lice. (Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:31