ZAPADNA OBALA

Na dan američkih izbora Izrael razorio beduinsko selo, raseljeno 73 Palestinaca

Izraelska vojna koordinacijska agencija s Palestincima, COGAT, potvrdila je da je izvedeno rušenje ilegalnih građevina
Beduinsko selo na Zapadnoj obali
 Jaafar Ashtiyeh

Izrael je na dan američkih predsjedničkih izbora srušio veći dio beduinskog sela na okupiranoj Zapadnoj obali raselivši 73 Palestinaca, uključujući 41 dijete, što je najveće rušenje tog tipa proteklih godina, rekli su u četvrtak stanovnici i UN-ovi dužnosnic.

Šatorske kuće, životinjska skloništa, zahodi i solarni paneli, među uništenim su objektima u selu Khirbet Humsah, prema riječima UN službenika.

Izraelska vojna koordinacijska agencija s Palestincima, COGAT, potvrdila je da je izvedeno rušenje ilegalnih građevina.

Do četvrtka ujutro stanovnici su se već vratili na isto mjesto, smjestivši se u šatore koje su ima donirale humanitarne grupe.

"Žele nas izbaciti odavde, tako da bi doseljenici mogli živjeti na našim mjestima, no nećemo otići", rekao je stanovnik Harbi Abu Kabsh, govoreći o približno 430.000 izraelskih doseljenika koji žive uz 3 milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao tijekom rata 1967. godine.

image
Beduinsko selo na Zapadnoj obali
Jaafar Ashtiyeh

COGAT je u srijedu priopćio da su izraelske snage provele "nasilnu aktivnost" na štetu "7 šatora i 8 ograda koje su ilegalno izgrađene".

Izrael često navodi neposjedovanje građevinskih dozvola kao motiv za rušenje palestinskih građevina na Zapadnoj obali.

Yvonne Helle, humanitarna koordinatorica na palestinskim teritorijima, rekla je da su humanitarne agencije posjetile Khirbet Humsah i ondje zabilježile 76 srušenih objekata, "više nego tijekom ijednog jedinstvenog rušenja u prošlom desetljeću."

image
Beduinsko selo na Zapadnoj obali
Jaafar Ashtiyeh

Izraelska skupina za zaštitu ljudskih prava, B'Tselem, rekla je da se radilo o 18 šatora i koliba.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh optužio je Izrael da je rušenje tempirao na dan predsjedničkih izbora u SAD-u, kad je svijet bio okrenut prema nečemu drugom.

"Dok je pažnja usmjerena na #USElection2020, Izrael je izabrao ovu večer da provede još jedan zločin/ zataška ga: da sruši 70 palestinskih objekata, uključujući i domove ljudi", napisao je na Twitteru.

image
Beduinsko selo na Zapadnoj obali
Jaafar Ashtiyeh

Oko 689 objekata srušeno je diljem Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema ove godine, ostavivši 869 Palestinaca bez domova, prema podacima UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:04