VELIKI USPJEH

Na donatorskoj konferenciji za Covid-19 prikupljeno više od 6 milijardi eura

Novac će biti korišten za testiranja na Covid-19, liječenja, razvoj i proizvodnju cjepiva i za pomoć najsiromašnijim i zajednicama.
Ursula Von Der Leyen
 Olivier Hoslet/AFP

Na drugoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za borbu protiv novog koronavirusa, koju je sazvala predsjednica Europske komsije Ursula von der Leyen, prikupljeno je 6,15 milijardi eura iz EU-a, SAD-a i brojnih država, a mnogi sudionici su isticali kao buduće cjepivo mora biti dostupno svima.

Komisija je zajedno s Europskom investicijskom bankom obećala za borbu protiv covida-19 dati 4,9 milijardi eura, Njemačka 383 milijuna eura, Sjedinjene Države 545 milijuna dolara, Kanada 219 milijuna dolara a Katar 10 milijuna dolara. Na summitu je sudjeklovalo 40 vlada.

Prikupljeni novac će biti iskorišten za testiranja na Covid-19, liječenja, razvoj i proizvodnju cjepiva, te za pomoć najsiromašnijim i najmarginaliziranijim zajednicama.

Na konferenciji, održanoj u okviru zajedničke inicijative Europske komisije i organizacije Global Citizen, organiziran je i koncert za prikupljanje sredstava Miley Cyrus, Justina Biebera, Shakire, Chloe X Halle, Ushera i drugih koji su televizije globalno prenosile.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je rekla da je ključno da svatko kome je potrebno cjepivo može do njega i doći.

"Nastojim uvjeriti najbogatije zemlje da rezerviraju cjepiva ne samo za sebe nego i za zemlje s niskim i srednjim dohocima. To je test solidarnosti", rekla je.

Britanski premijer Boris Johnson se složio. "Ako i kada se nađe učinkovito cjepivo, tada mi svjetski čelnici imamo moralnu obvezu zajamčiti da će doista biti svima dosptupno", rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odlučno naglasio potrebu zajedničkog djelovanja.

"Odbacimo pristup 'svatko za sebe', nastavimo zajedno dalje", rekao je.

Sličan stav je iznijela i Italija, jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom.

EU zagovara globalnu suradnju u naporima da se pandemija stavi pod nadzor i suzbije, za razliku od SAD-a i Kine koji su usredotočeni na nacionalne inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:55