KRALJ ULIČNE MODE

Na dražbi prodano 200 pari tenisica Virgila Abloha za vrtoglavih 25 milijuna dolara

Bliski suradnik Kanyea Westa, Abloh je bio prvi crni Amerikanac koji je proglašen kreativnim direktorom vodeće francuske modne kuće

Louis Vuitton i Nike ”Air Force”

 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

Sotheby's je objavio da je na dražbi prodano 200 pari tenisica Louis Vuitton i Nike "Air Force 1" koje je kreirao pokojni američki dizajner Virgil Abloh za 25 milijuna dolara.

Glasnogovornik aukcijske kuće rekao je za AFP da je za jedan par plaćeno više od 350.000 dolara tijekom internetske prodaje koja je trajala od 26. siječnja do 8. veljače.

Iznosi uvelike premašuju početne procjene Sotheby'sa, koji je započeo licitaciju s iznosom od 2000 dolara i predvidio da će se prodavati za između 5000 i 15.000 dolara po paru.

Na kraju, tenisice su u prosjeku prodane za više od 100.000 dolara po paru. Najjeftiniji par prodan je za nešto više od 75.000 dolara.

image

Aukcija u Sothebysu

John Angelillo/Upi/Profimedia

Posebna edicija tenisica, izrađena od teleće kože, izvorno je kreirana za proljetno-ljetnu mušku kolekciju Louis Vuittona za 2022. čiji je Abloh bio umjetnički direktor.

Abloh, DJ s mnogo talenata, arhitekt i dizajner preminuo je u studenom u 41. godini nakon borbe s rakom.

Bliski suradnik Kanyea Westa, Abloh je bio prvi crni Amerikanac koji je proglašen kreativnim direktorom vodeće francuske modne kuće i donio je uličnu modu i manje elitistički pristup svijetu luksuza.

Tenisice smeđe, bijele i krem boje mogu se pohvaliti poznatim Nikeovim logotipom i prepoznatljivim monogramom Louis Vuittona.

Stvorene su za obilježavanje 40. godišnjice Nike Air Force 1.

Prihod od prodaje ići će u fond za stipendije koji je osnovao Virgil Abloh koji podržava ambiciozne dizajnere crnog, afroameričkog ili afričkog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 16:00