TKO JE MIHAIL POPKOV?

Na frontu stiže ‘Vukodlak iz Sibira‘, psihopat koji je silovao i ubio 83 žene: ‘Želim naučiti nove vještine...‘

Uloga zatvorenika u Putinovoj invaziji je došla u središte interesa nakon velike mobilizacije provedene po ruskim gulazima

Mihail Popkov

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ruski serijski ubojica koji služi dvije doživotne kazne za svoje užasne zločine je rekao da želi biti oslobođen iz zatvora kako bi se priključio ruskim vojnim snagama koje se bore u Ukrajini, piše Newsweek.

Mihail Popkov (58) je bivši policajac koji je osuđen 2015. zbog seksualnih napada i ubojstava desetaka žena između 1992. i 2010. u Angarsku i Irkutsku u Sibiru i Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku.

2018. godine je priznao još neke zločine što povećava konačni broj žrtava na 78, iako je priznao i osumnjičen je za barem 83 ubojstva.

image

Mihail Popkov

Aist Tv/Willwest News/Profimedia/Aist Tv/willwest News/profimedia

Unatoč kazni koju služi, ruske vlasti su dozvolile državnoj televiziji da intervjuira Popkova kojeg nazivaju ‘Vukodlak‘ i ‘Manijak iz Angarska‘.

Ruske vlasti su u zatvorima tragale za zatvorenicima koji bi se borili na prvoj crti Putinove invazije na Ukrajinu i navodno im nude oslobađanje iz zatvora ako prežive šest mjeseci.

Popkov je rekao da bi volio sudjelovati u ratu i kad su ga novinari upitali koji mu je san odgovorio je da želi postati vojnik.

Rekao je da mu je jasno da borbe u Ukrajini nisu ‘računalna igra‘ i da to nisu izmišljene priče o superherojima.

image

Mihail Popkov

Anton Klimov/Afp

Rekao je da ne bi oklijevao da se pridruži ruskim snagama u Ukrajini unatoč tome što ga užasava hladnoća u siječnju i veljači.

- Kad se uzme u obzir moja vojna specijalizacija, mislim da se to u ovom trenutku itekako traži, kazao je priznavši pritom da bi ipak morao naučiti neke nove vještine.

- Iako sam bio 10 godina u zatvoru, mislim da ne bi bilo teško naučiti nove vještine, dodao je Popkov koji je uhićen 2012. godine.

Nije precizirao kakvo je njegovo vojno iskustvo, a u izvješćima piše da je radio u policiji i kao zaštitar.

Novinari Newsweeka su kontaktirali rusku zatvorsku službu za komentar.

Uloga zatvorenika u Putinovoj invaziji je došla u središte interesa nakon velike pažnje koju je izazvala Wagner grupa koju financira Putinov saveznik Jevgenij Prigožin. U utorak je Prigožin kazao da je četvrta grupa osuđenika koja je ispunila obveze iz svog ugovora dobila aboliciju.

image

Mihail Popkov

Investigative Committee/Willwest News/Profimedia/Investigative Committee/willwest News/profimedia

Jedan od zapovjednika Wagnera Andrej Medvedev, koji je pobjegao u Norvešku, opisao je kako se zatvorenike na frontu koristi kao ‘topovsko meso‘.

U listopadu je ruska aktivistkinja za ljudska prava Olga Romanova kazala da je više od 20,000 ruskih zatvorenika poslano u rat u Ukrajini i da je Wagner ljude regrutirao u kaznenim kolonijama u europskom dijelu Rusije, kao i u regiji Urala, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:41