KILAUEA

NA HAVAJIMA SVE DRAMATIČNIJE: OTOČJE POGODIO SNAŽAN POTRES, VULKANSKA ERUPCIJA NE POSUSTAJE Lava teče Velikim otokom, proglašeno izvanredno stanje

 
 USGS/Handout / REUTERS

Niz potresa pogodio je u petak Veliki otok na Havajima, među kojima je najsnažniji bio magnitude 6.9 s epicentrom na južnim padinama vulkana Kilauee koji je dan ranije izbacivao lavu, ružičasti pepeo i, što je najgore, otrovne plinove, goneći stotine stanovnika na evakuaciju.

Potres se dogodio u 12.32h po mjesnom vremenu (subota, pola sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu) na dubini od 5 km, 16 km jugozapadno od naselja Leilani, odakle su vlasti evakuirale stotine stanovnika.

A volunteer delivers pet supplies to an evacuation center in Pahoa available to residents of the Puna communities of Leilani Estates and Lanipuna Gardens forced to leave their homes when the Kilauea Volcano erupted on Thursday in Hawaii, U.S., May 4, 2018.  REUTERS/Terray Sylvester - RC136824FE60
REUTERS

Američki geološki zavod (USGS) priopćio je da se potres dogodio "gotovo na istom mjestu kao i razorni potres 1975. magnitude 7.1" u kojemu su poginule dvije, a ozlijeđeno je 28 osoba na tom najvećem otoku na američkom otočju u Pacifiku.

Potres magnitude 5,7 pogodio je otok nešto ranije u petak pa su vlasti upozorile da će se seizmička aktivnost koja je potaknula erupciju vulkana Kilauee, jednog od pet vulkana aktivnih na otoku, nastaviti.

Guverner Havaja David Ige proglasio je izvanredno stanje kako bi mogao deblokirati dodatna financijska sredstva za pomoć stanovništvu. Kao i u ranijim erupcijama, mjesna glasila su objavila snimke užarene lave koja se polagano širi na područjima kojima je policija zabranila pristup ili šiklja iz pukotine u šumi.

Steam cracks are shown before a fissure opened on Kaupili Street in the Leilani Estates subdivision caused by an eruption of the Kilauea Volcano is shown following a series of earthquakes, in Hawaii, U.S. on May 4, 2018. Picture taken on May 4, 2018.  USGS/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
USGS/Handout / REUTERS

Zasad nema informacija o stradalima, ali je nekoliko kuća uništeno, navode vlasti. Oko 1.700 ljudi mora napustiti 770 zgrada u naselju Leilani, objavio je guverner na Twitteru. Obvezna evakuacija je proglašena i za četvrt Lanipuna Gardens.

Na tom području živi gotovo 10.000 ljudi. Vulkan Kilauea koji je visok 1.247 m počeo je eruptirati u četvrtak oko 16.45 sati po mjesnom vremenu (petak u 4.45 sati po srednjoeuropskom vremenu). Jedan je od najaktivnijih u svijetu.

A fissure on Leilani and Kaupili Streets in the Leilani Estates subdivision caused by an eruption of the Kilauea Volcano is shown following a series of earthquakes, in Hawaii, U.S. on May 4, 2018. Picture taken on May 4, 2018.  USGS/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. - RC1F6AC65420
REUTERS

Područje je od ponedjeljka pogodilo stotinjak manjih potresa magnitude oko 2.0. "Povišene razine vulkanskih plinova zabilježene su oko pukotina", upozorava se u priopćenju Vulkanološkog opservatorija pri USGS-u.

Veliki otok ili Havaji najveći je od osam glavnih otoka arhipelaga sa 137 otoka.

County workers deliver cots and blankets to an evacuation center in Pahoa available to residents of the Puna communities of Leilani Estates and Lanipuna Gardens who were forced to leave their homes after the Kilauea Volcano erupted on Thursday in Hawaii, U.S., May 4, 2018.  REUTERS/Terray Sylvester - RC197026DAC0
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 21:46