MINI VLAŠKA EKSPEDICIJA

NA HIMALAJSKI VRH SE POPELI ČAGALJ, MLIKOTA, MILOŠ I IVA BOŽIĆ Kći legendarnog splitskog alpinista je uspjela, ali Stipe je morao odustati...

 
 Iva Božić / Slobodna Dalmacija

Ekspedicija predvođena Stipom Božićem stigla je do 6189 visokog himalajskog vrha Imha Tse, no zbog slabe aklimatizacije Stipe i Paula Miloš morali su odustati od završnog dijela, piše Slobodna Dalmacija.

- Nakon prvog dijela aklimatizacije i prijelaza preko 5420 metara visokog sedla Cho La i uspona na 5643 metara visoki vrh Kalapathar, četvero članova našeg tima popela se na 6189 metara visoki vrh Imja Tse.

Na ovaj zaleđeni vrh popeli su se Iva Božić, Tonči Čagalj, Ivo Miloš i Vedran Mlikota - javio je splitski alpinist posebice ponosan na svoju kćer Ivu, vrsnu alpinisticu i članicu HGSS-a, koja se rado pridružila ocu na ovom putu i kao snimateljica.

Stipe boravi u Himalajama povodom 40. obljetnice njegova prvog uspona na Mount Everest (8848 m) u kojoj je sudjelovao s ekipom alpinista iz zemalja bivše države.

Nemogućnost izlaska na vrh zbog nedovoljne aklimatizacije čest je slučaj kod velikih nadmorskih visina gdje je razrijeđeni zrak velika prepreka za daljnje napredovanje.

Zbog jako opasnih posljedica koje mogu ugroziti i život, iskusni alpinisti znaju kako prepoznati simptome i na vrijeme stati, odnosno spustiti se na niže visine. Stoga Stipi nije teško palo što ne može do samog vrha.

Svakako, ova, kako kaže Božić, mini vlaška ekspedicija (Miloši su iz Župe, Mlikota i Čagalj iz Zagvozda, a Božići iz Zavojana, op. a.) prilika je za snimanje kadrova za nove dokumentarce o poznatom planinskom lancu koji je tijekom proteklih 40 godina doživljavao brojne promjene.

Stipe je svojim suputnicima sjajan vodič i poznavatelj tamošnjih prilika, pa im je pričao o predjelima kojima su prolazili jer je mnoštvo tamošnjih vrhova ispenjao kao član brojnih ekspedicija, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09