NASTAVAK PREGOVORA

'NA HRVATSKOJ STRANI POPUŠTA ENTUZIJAZAM ZA DOGOVOR' Janez Janša o pitanju Ljubljanske banke

'U Zagrebu čekaju da Slovenija dobije novu vladu'
(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša, čija vlada i nakon izglasavanja nepovjerenja obavlja tekuće poslove, izjavio je u petak da ima osjećaj da na hrvatskoj strani "popušta entuzijazam" za dogovor o Ljubljanskoj banci i da se možda čeka da u Sloveniji stupi na dužnost nova vlada.

Janša je na Slovenskoj televiziji rekao da je datum za njegov predviđeni susret s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a spominjao se 10. ožujka, okvirne naravi jer bi on imao smisao ako se do tada uskladi sporazum o Ljubljanskoj banci, čime Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

Na pitanje kako teku pripreme za taj sastanak, Janše je rekao da ima osjećaj da "na hrvatskoj strani popušta entuzijazam" kad je riječ o mogućnosti da se stvari usklade dok je on još uvijek na čelu vlade i da je možda riječ o tome da u Zagrebu čekaju da Slovenija dobije novu vladu. Janša je rekao da će se truditi da se sporazum o Ljubljanskoj banci uskladi, ali ako to ne bude moguće dok još vodi vladu, da to onda neće biti njegov izbor.

Stručnjak za ustavno pravo Erik Kerševan izjavio je za Slovensku televiziju da bi zbog Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU možda bio potreban sastanak Janše i buduće predsjednice slovenske vlade Alenke Bratušek ako među njima o toj temi postoje razlike.

Slovenski parlament u srijedu je Janšinoj vladi izglasovao nepovjerenje, a za mandatorku za sastav nove vlade imenovao Alenku Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS). Ona ovih dana vodi razgovore o sastavljanju koalicije sa strankama Socijalnih demokrata (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Građanskom listom (GL).

Do nastupa nove vlade moglo bi doći 14. ovog mjeseca, objavila je Slovenska televizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27