PARLAMENTARNI IZBORI

Na izborima u Južnoj Koreji opozicijska Demokratska stranka odnijela uvjerljivu pobjedu

Na izbore su neki analitičari gledali kao na referendum o predsjedniku Yoonu, čija je popularnost pala nakon raznih skandala

Lee Jae-myung

 Jung Yeon-je/Afp

Južnokorejske liberalne oporbene stranke ostvarile su uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, zadavši time snažan udarac predsjedniku države Yoon Suk Yeolu i njegovoj konzervativnoj stranci, međutim ipak nisu stigle doći do dvotrećinske većine u parlamentu.

Demokratska stranka, prema privremenim rezultatima Nacionalne izborne komisije, osvaja 170 od 300 mandata u novom sazivu parlamenta. Također, očekuje se da će Liberalna stranka, koja se smatra saveznicom Demokratske stranke, osvojiti najmanje 10 mandata.

"Birači su odabrali mene, čime su pokazali palac dolje administraciji predsjednika Yoon Suk Yeola. Demokratska stranka preuzet će odgovornost za životni standard građana i stvoriti bolje društvo" kazao je čelnik Demokratske stranke Lee Jae-myung.

Na izbornu utakmicu pojedini su analitičari gledali kao na referendum o predsjedniku Yoonu, čija je popularnost pala nakon rasta životnih troškova, ali i niza političkih skandala. U središtu jednog od njih našla se njegova supruga koja je prihvatila skupocjenu Dior torbicu kao poklon. Osim na spomenutu aferu, brojni su oporbeni kandidati u kampanji naglašavali predsjednikovo loše upravljanje ekonomijom.

Prva dama Kim Keon Hee nije viđena u javnosti od 15. prosinca i nije bila u pratnji predsjednika tijekom glasanja na biračkom mjestu. Njegova Narodna stranka na izborima dobiva 100 mandata, što je dovoljno do onemogući izborne pobjednike u formiranju dvotrećinske većine u parlamentu kojom bi mogli nadglasati predsjednikov veto na zakone te usvajati izmjene Ustava.

Nacionalna izborna komisija službene bi rezultate trebala objaviti u četvrtak. Na izbore je izašlo 67 posto birača, odnosno 29,7 milijuna ljudi, što je najveća zabilježena izlaznost kada su u pitanju parlamentarni izbori, dok nešto veću izlaznost ipak bilježe predsjednički izbori 2022.godine na kojima je Yoon Suk Yeol odnio tijesnu pobjedu.

Iako se predsjednik države nije natjecao na izborima, zbog lošeg rezultata njegove stranke znatno su mu smanjene šanse da kroz parlament progura svoje zakonodavne prijedloge. Posljednjih mjeseci obećavao je da će smanjiti poreze, pojednostaviti poslovanje kompanijama i donijeti pakete pomoći obiteljima u društvu koje stari najbrže na svijetu.

Mason Richey, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Hankuk, očekuje da bi se predsjednik Yoon sada mogao više usredotočiti na svoj vanjskopolitički program, iako bi i ti planovi mogli biti ugroženi ako nova parlamentarna većina pokuša smanjiti proračune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:57