20. TRAVNJA, DAN TRAVE

Na jedan dan legalno zapalili travu u SAD-u

Dvadeseti travnja postao je dan trave zbog njezine šifre u SAD-u koja je glasila 4/20
 Reuters

NEW YORK - Uživaoci marihuane diljem Sjedinjenih Američkih Država napunili su javne parkove, trgove, sveučilišne kampuse i dvorišta upravnih zgrada kako bi na jedan dan mogli legalno pušiti svoj omiljeni narkotik. Samo pred sveučilištem u Coloradu skupilo se 12 tisuća studenata koji su naočigled policajaca uživali u marihuani i reggae koncertu.

Legalizacija u medicini

Upravo na današnji dan, i to na koncertu, guverner Colorada objavio je kako će se u toj saveznoj državi marihuana moći prodavati u medicinske svrhe. Do sada je marihuanu za medicinske svrhe legaliziralo 14 američkih država. Pušenje marihuane na javnim mjestima 20. travnja počelo je kao spontani protest i civilni neposluh, a pretvorilo se u happening koji se održava svake godine.

Bez ikakvih nereda

Sve je počelo s brojkom 420, što je bila šifra za marihuanu, a kako se radi o datumu 4/20, taj dan je odabran za masovne manifestacije. Policija je uglavnom pasivno promatrala napušenu gomilu, a vjerojatno je od velike količine dima i sama bila malo usporena. Zabilježen je samo jedan manji incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:11