LJUTI LOKALCI

Na Kanarima proglasili rat protiv britanskih turista: ‘Žderete smeće i ločete jeftino pivo. Idite kući!‘

- Kriza je, lokalno stanovništvo živi u automobilima i pećinama, ne može si priuštiti hranu, piće niti pristojan život
 Profimedia/

Mještani Tenerifa proglasili su rat britanskim turistima koji su uskršnje praznike provodili na otoku i svima im poručili "idite kući". Stanovnici najvećeg kanarskog otoka Britance su prozvali rak ranom zbog koje im rastu troškovi, a tvrde i da im pijani partijaneri uništavaju raj, piše The Sun.

Smatraju kako turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva dolaze samo zbog jeftinog piva, hamburgera i sunčanja zbog čega traže uvođenje boravišne pristojbe, manje letova na otok i zabranu kupnje nekretnina za strance. Airbnb i drugi smještaji za odmor povećavaju im troškove života, a ne mogu se više nositi niti s konstantnom bukom, prometom i smećem koji prate lavine turista.

image

Ilustracija

Jordi Boixareu/Zuma Press/Profimedia/Jordi Boixareu/zuma Press/profimedia

Pokrenut je val novih antiturističkih grafita ispisanih preko cijelog otoka u kojima poručuju Britancima da nisu dobrodošli. "Vaš raj, naša bijeda", "Turisti idite kući" i "Lokalci su prisiljeni iseliti se za što ste vi odgovorni" samo su neki od grafita kojima je upućeno upozorenje vlastima u nadi da će uskoro donijeti nove mjere za suzbijanje turizma.

Lokalno stanovništvo već je podnijelo peticiju otočnim vlastima, a u utorak će se održati i prosvjed u Santa Cruzu gdje će aktivisti iznijeti svoje želje i zahtjeve. Kasnije ovog mjeseca u planu je veći prosvjed društvenih i ekoloških skupina koje žele zaštititi prirodne oaze i utvrditi stroža pravila za strance koji kupuju nekretnine.

image
Doug Houghton/Alamy/Alamy/Profimedia/Doug Houghton/alamy/alamy/profimedia

- Kriza je, moramo hitno promijeniti stvari. Ljudi žive u automobilima i pećinama, lokalno stanovništvo ne može si priuštiti hranu, piće niti pristojan život. Airbnb i Booking.com su poput raka koji malo po malo proždire otok, rekao je Ivan Cerdeña Molina (36) koji pomaže u organizaciji prosvjeda.

Slikarica Vicky Colomer (63) rekla je kako škrti britanski i njemački turisti samo žele piti jeftino pivo, ležati na suncu te jesti hamburgere i pomfrit.

- Ovo je bio raj, a sad to definitivno nije. Ne mogu si priuštiti najam ili kupnju kuće. Otok treba kvalitetnije ljude, rekla je.

Prošle godine stanovnici Kanarskih otoka marširali su ulicama s transparentima na kojima je stajalo "Kanari više nisu raj" i "Kanari nisu na prodaju"

Dr. Matías González Hernández, akademik sa Sveučilišta Las Palmas, utvrdio je kako se mještani suočavaju s beskućništvom jer su ih iselili bogatiji turisti. Zbog rastuće inflacije i cijene najma, ne može kupiti kuću.

Nedavno su osvanuli grafiti u Las Palmasu s porukom koja glasi kako prosječna plaća na Kanarskim otocima iznosi 1200 eura. Hernández je pozvao vladu da se barem pobrine za infrastrukturu koja može izdržati takav priljev turista, poput poboljšanja cesta. Na glavnoj cesti s postojećom infrastrukturom znaju se stvoriti kolone zbog kojih se izgube i po dva sata.

Doseljenici uzvraćaju udarac

Doseljenici i turisti smatraju kako je rat protiv turizma pogrešan pristup. Melissa Taylor (47) koja vodi engleski pub Las Playas de las Americas rekla je kako bez turizma ondje ne bi bilo ničega. Dodala je kako u njen pub dolazi velik broj gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok mnogi od njih ondje potroše i značajne količine novca.

image

Ilustracija

Hugo Amaral/Zuma Press/Profimedia/Hugo Amaral/zuma Press/profimedia

Turistička zajednica Kanarskih otoka zanijekala je da je došlo do priljeva turista i tvrdi da su brojke jednake onima prije pandemije. Glasnogovornik odbora rekao je da je priljev turista stabilan tijekom cijele godine.

- Pritisak na teritorij, resurse i lokalno stanovništvo puno je manji nego na nekim drugim lokacijama u kojima je koncentracija povećana u određenim razdobljima u godini, rekao je.

Ipak, većina stanovništva i dalje pozdravlja turizam te smatraju kako dobivaju na vrijednosti kombinacijom različitih kultura koje dolaze na prostor otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21