ČEKAJU SE REZULTATI

Na Kosovu održani lokalni izbori u vrijeme povećanih napetosti sa Srbijom

Oko 1,9 milijuna birača s pravom glasa biralo je 38 načelnika općina te oko 1000 zastupnika u gradskim vijećima.
 Armend Nimani/AFP

Lokalni izbori za gradske vijećnike i predsjednike općina, među kojima deset sa srpskom većinom održani su nedjelju na Kosovu u vrijeme napetih odnosa sa Srbijom.

Oko 1,9 milijuna birača s pravom glasa biralo je 38 načelnika općina te oko 1000 zastupnika u gradskim vijećima.

Kosovski premijer Albin Kurti glasao je na svoje biračkom mjestu i nada seda će njegova vladajuća stranka Samoopredjeljenje (Vetevendosje) preuzeti gradsko vijeće glavnoga grada Prištine.

"Danas, građani će odlučiti o tome tko će odlučivati", rekao je i pozvao sve građane, iz svih sredina i svih uvjerenja da iskoriste ovaj trenutak jednakosti, prenosi Euronews.

Prema izlaznim anketama u nedjelju navečer od sedam najvećih općina na Kosovu, tri gradonačelnika izabrani su u prvom krugu - u Mitrovici, Uroševcu i Pćei, a četiri će se birati u drugom u općinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane, prenosi agencija Beta.

Na sjevernom dijelu Kosova glasalo se u drukčijoj atmosferi zbog napetosti između Kosova i Srbije u protekla dva mjeseca. Čelnici kosovskih Srba zajedno su išli glasati na biralište u Sjevernoj Mitrovici.

Zbog kupovine glasova privedeno je sedam osoba, objavilo je tužiteljstvo Kosova, prenosi Beta.

image
Armend Nimani/AFP

Prvi rezultati očekuju se do nedjelje u ponoć.

Izbore je pratilo više od 25.000 promatrača iz političkih stranaka, inicijativa, predstavnika civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditiranih na Kosovu, ali i posebna promatračka ekipa Europske unije koju je predvodio eurozastupnik Lukas Mandl.

Povećane napetosti obilježile su prošli mjesec odnose Srbije i Kosova.

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja potaknula je u srijedu reakcije stanovništva i incidente u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, pri čemu je jedna osoba ranjena.

Službeni Beograd je stanje nazvao dramatičnim i pozvao međunarodnu zajednicu, NATO i mirovne snage (KFOR) da "zauzdaju kosovskog premijera Albina Kurtija".

Taj incident slijedio je nakon što se smirilo stanje na granici izazvano odlukom Prištine o privremenim registarskim tablicama za vozila koja dolaze iz Srbije. Kosovo je na granicu sa Srbijom poslalo posebne policijske odrede, a Srbija dignula pripravnost vojske na granici, da bi se uz posredovanje Bruxellesa "rat registarskim tablicama" riješio kompromisnim dogovorom.

Poslije proglašenja neovisnosti Kosova u veljači 2008. godine, koju Srbija ne priznaje i osporava prijem u Ujedinjene narode i međunarodne institucije, Beograd i Priština su pod okriljem EU-a u travnju 2013. postigli dogovor o normalizaciji odnosa, čiju primjenu prate stalni prijepori dviju strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:29