SITUACIJA SE KOMPLICIRA

Na Kosovu se stvara atmosfera progona, Vučić diže tenzije, a zanimljivo je što se dogodilo samo dan prije

Sirene za uzbunu odjekuju Kosovskoj Mitrovici, Srbi postavljaju barikade, a političari šalju zapaljive izjave

Albin Kurti i Aleksandar Vučić

 Afp/

Na Kosovu, točnije na sjeveru te države gdje u većini žive Srbi, događa se novi politički toplinski udar. Sirene za uzbunu zavijaju u Kosovskoj Mirovici, Leposaviću i Zubinom potoku, mjestima s većinskim srpskim stanovništvom. Kosovski Srbi već tradicionalno po naputku iz Beograda, u takvim situacijama, podižu barikade, blokiraju puteve, zatvaraju se granični prijelazi sa Srbijom. Kosovska policija objavila je da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za sav putnički promet zbog blokade cesta u pravcu tih prijelaza.

Situacija je užarena, stvara se atmosfera ratnog i etničkog progona, Aleksandar Vučić opet diže tenzije, dramatizira i šalje poruke da je - "Srbija za mir, ali da će Srbija pobijediti". Među Srbima na sjeveru Kosova proširila se vijest da tamo stižu specijalne jedinice kosovske policije Rosu, ali je zamjenik zapovjednika policije za taj dio Kosova Besim Hoti demantirao tu vijest, kazavši za portal KoSSev da policija nije, i ne namjerava reagirati.

Potom se pojavila vijest da je Vojska Srbije krenula na Kosovo, ali je to iz ministarstva obrane također demantirano. Naime, Vojska Srbije ne smije prilaziti kosovskoj granici bliže od pet kilometara.

Već je nekoliko mjeseci poznato da je vlada Kosova od 1. kolovoz odlučila uvesti recipročne mjere u vezi srpskih isprava i prometnih tablica. Kosovo tako uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij s osobnim identifikacijskim iskaznicama Srbije te će se umjesto toga, za sve one koji ulaze, izdavati privremeni, tromjesečni tzv. "ulazno-izlazni dokument".

Također, svi oni koji žive na Kosovu više neće moći koristiti automobilske tablice s oznakom Kosovske Mitrovice izdane u Srbiji i s insignijama srpske države, već će morati automobile registrirati na Kosovu s tamo važećim registarskim oznakama. Beograd osporava tu mjeru, iako se radi o recipročnim mjerama jer Srbija već jedanaest godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole, a kosovske registracijske oznake se skidaju i na vozila stavljaju privremene probne srbijanske tablice. Kosovo tako želi pokazati svoj suverenitet na vlastitom teritoriju, dok Srbija to smatra napadom na prava tamošnjih Srba te na svoj državni suverenitet.

Premijer Kosova Albin Kurti na stvaranje novih napetosti uzvratio je izjavom da ne postoji mogućnost destabilizacije i eskalacije situacije na Kosovu te da Priština neće odustati od svoje namjere. Javilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova koje kaže da je odluka Prištine "diskriminatorska te još jedan korak ka protjerivanju Srba s Kosova".

Zanimljivo da je samo dan prije ove "gungule" oko tablica direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao da će Srbi na sjeveru Kosova "početi s formiranjem Zajednice srpskih općina", čemu se u Prištini protive jer smatraju da to vodi ka federalizaciji Kosova, odnosno stvaranju tamošnje Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:58