KAOS NA SJEVERU

Na Kosovu ubijeni policajac i više napadača, oglasio se Borell: ‘Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde‘

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova

Josep Borrell

 Bryan R. Smith/AFP

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu u nedjelju u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen.

"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije", rekao je Borrell u priopćenju.

"Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je.

"Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati."

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju.

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir.

Misija EU-a, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU-a i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.

KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj, te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremnni odgovoriti ako bude potrebno.

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano ujutro u nedjelju.

Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 19:15