AKCIJA ISTRAŽITELJA

Na Kosovu uhićen jedan od bivših čelnika OVK, uskoro pred sudom u Den Haagu

Haag je potvrdio operacije u Prištini, ali bez navođenja detalja i dodatnih informacija
 Zylfije Adem Jakupi/Anadolu Agency

Istražitelji Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu uhitili su u srijedu u Prištini nekadašnjeg glasnogovornika Oslobodilačke vojske Kosova i jednog od čelnih ljudi bivše OVK Jakupa Krasniqija i on će tijekom dana biti izručen u Den Haag, javljaju kosovski mediji.

Haag je potvrdio operacije u Prištini, ali bez navođenja detalja i dodatnih informacija.

Krasniqija su, kako navodi RTK na albanskom jeziku, ispratili časnici specijalnih snagva nakon jutros započete racije i višesatnog ispitivanja u njegovoj kući.

U međuvremenu je Krasniqijev odvjetnik Valon Hasani potvrdio uhićenje bivšeg glasnogovornika OVK.

„Danas je tužiteljstvo provelo akciju i Krasniqi je uhićen na temelju njihovog naloga. Otišao je u Haag i uskoro će se pojaviti na sudu. Sad kad je racija završena, sumnja se na kaznena djela koja nisu precizirana, ali su dio kaznenih djela koja spadaju u nadležnost Specijala“, rekao je prištinskim medijima Hasani.

Jake snage misije europske policije na Kosovu (EULEKS-a) jutros oko šest sati blokirale su kuću Jakupa Krasniqija u Prištini.

Jakup Krasniqi jedna je od glavnih ličnosti nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je bio na visokim pozicijama tijekom ratnih sukoba na Kosovu, kao glasnogovornik OVK.

Po okončanu sukoba Krasniqi je, među ostalim, bio predsjednik Skupštine Kosova i ministar javnih službi u kosovskoj vladi.

U trenutku uhićenja Krasniqi je bio na dužnosti predsjedatelja Nacionalnog vijeća Socijaldemokratske inicijative, navode prištinski mediji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2020 08:58