OCEAN BEZAKONJA

Na krajnjoj granici našeg planeta krije se bogatstvo oko kojeg je već počeo ‘rat‘: ‘Ovo je utrka s vremenom...‘

S druge strane propisa i neovisnog nadzora, započela je zlatna groznica koja se ne može usporediti ni s jednom do sada.

Ilustrativna fotografija

 Screenshot/

Jutarnji.hr na svojim stranicama i YouTube kanalu emitira serijal "Poruke iz oceana bezakonja: zadnja neukroćena granica". Jednom tjedno na našem portalu objavljujemo kratke dokumentarce nagrađivanog novinara Iana Urbine u kojima on otkriva neke od šokantnih tema bezvlašća na moru, govori o teškim sudbinama zatočenih ribara, uništavanju ekosustava, oceanima koji su skladišta oružja, krivolovu i pretjeranom izlovu.

Danas objavljujemo petu epizodu u serijalu pod nazivom "Tragači iz dubina" koja se nalazi ispod.

Duboko dno oceana krajnja je granica našeg planeta. To je također i najneprijateljskije okruženje na Zemlji. Znanstvenici tek trebaju otkriti što sve živi u njegovim dubokim ekosustavima, ali vlade i korporacije, vođene zelenom ekonomijom, već se bore oko njegovih bogatstava. No s druge strane propisa i neovisnog nadzora, započela je zlatna groznica koja se ne može usporediti ni s jednom do sada.

U ovoj se epizodi Ian Urbina pridružuje Greenpeaceu u njihovoj utrci s vremenom kako bi locirali i zaštitili krhki koraljni greben u blizini ušća rijeke Amazone prije nego što započne bušenje koje je odobrila vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:53