ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

NA KRIMU OTKRIVENE KOSTI PRETHISTORIJSKIH ŽIVOTINJA Otkrivene su u podzemnoj špilji tijekom izgradnje autoceste

 
 Print screen / Youtube

Znanstvenici na Krimu istražuju veliku količinu očuvanih životinjskih kosti starih pola milijuna godina pronađenih u podzemnoj špilji tijekom izgradnje autoceste.

Radovi su privremeno zaustavljeni dok znanstvenici proučavaju sadržaje špilje u kojoj se nalaze kosti nosoroga, hijena i životinja sličnih slonovima.

Dmitrij Starcev iz Muzeja zoologije Krimskog državnog sveučilišta smatra kako je nalazište jedinstveno te kako u Rusiji ništa slično još nije pronađeno.

Tvrdi kako su područje nekoć naseljavali mamuti, preci slonova koji su imali dlaku i duge zakrivljene kljove.

"Ako je riječ o brlogu hijena kao što mislimo, onda je to najveće i najočuvanije takvo mjesto ikad pronađeno", rekao je Starcev.

Znanstvenik navodi kako su na kostima vidljivi otisci zubi te pretpostavlja kako je riječ o plijenu koji su predatori donijeli u špilju.

"Pronašli smo gotovo netaknut brlog gdje su ove životinje nekoć boravile. Pretpostavljamo da ćemo naći i ljudske ostatke, ali to su zasad samo nagađanja", izjavio je.

Predsjednik Ruskog speleološkog saveza, Genadij Samohin, rekao je kako su radovi na cesti morali privremeno biti obustavljeni.

"Odlučili smo privremeno zaustaviti sve radove dok ne utvrdimo vrijednost i veličinu nalazišta", napomenuo je Samokhin.

Špilja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Sevastopolja, na cesti koja se proteže od zapada Krimskog poluotoka do grada Kerča na istoku, koji je ove godine novim mostom spojen s Rusijom.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:21