PUTINOVA MARIONETA

Na Krimu upucan proruski političar, Kremlj je za njega imao velike planove

Oleg Carjov navodno je nakon poraza Ukrajine trebao voditi marionetsku vladu u Kijevu

Ruski policajci na Krimu/Ilustracija

 Max Vetrov/Afp

Prokremaljski ukrajinski političar Oleg Carjov, za kojega je u Moskvi navodno bilo planirano da vodi marionetsku vladu u Kijevu nakon poraza Ukrajine - kako su planirali - upucan je u petak, javljaju ruske novinske agencije.

Vladimir Rogov, okupacijski dužnosnik Zaporižja kojeg je postavio Kremlj, naveo je na Telegramu da je Carjov upucan te da se trenutačno nalazi na intenzivnoj njezi u "vrlo ozbiljnom" stanju, prenosi ruski neovisni medij Meduza.

Dužnosnik nije rekao gdje se pucnjava dogodila, prenosi Sky News, dok Meduza navodi da je Carjov napadnut na Krimu, a da su ranije ruski proratni blogeri izvijestili da je Carjov napadnut nožem u blizini svoje kuće u Jalti.

Carjov je, kako se podsjeća, bivši član ukrajinskog parlamenta - Verhovne Rade - koji je tražen u Ukrajini zbog svoje uloge u separatističkom pokretu koji podržava Rusija od 2014.-2015. Naime, nakon ukrajinskog parlamenta, bio predsjednik parlamenta "Novorusije", entiteta formiranog nakon što su proruski separatisti na istoku Ukrajine 2014. proglasili secesiju i počeli se boriti protiv ukrajinskih snaga.

Ranije je bio jedan od vodećih ljudi stranke svrgnutog prokremaljskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.stranke Partija regija.

Demantirao nagovore da preuzme marionetsku vladu

Izvori su prošle godine izvijestili da je Rusija nagovarala Carjova da predvodi marionetsku vladu u Kijevu nakon invazije Moskve na Ukrajinu, no on je odbacio te izvještaje nakon izvješća Financial Timesa, uoči same invazije. Za taj medij je rekao da je ta ideja "vrlo smiješna" jer on samo vodi wellness biznis na Krimu te "nije dovoljno važan".

Carjov je jednom izjavio kako predsjednik Ukrajine može biti samo ruski predsjednik Vladimir Putin te da je Ukrajina iskonski ruski teritorij koji se treba vratiti matici zemlji. Napomenuo je da se u prvi mah ne može pripojiti cijela Ukrajina, ali da to je postupak jer, kako je rekao, "neki su sada zaraženi nacionalizmom, ali to su naši ljudi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:33