RATNI ZLOČINCI

NA LISTI LOVACA NA NACISTE I ČETIRI ŽENE KRIVE ZA SMRT TISUĆA 'Dokaza je malo, svi svjedoci su mrtvi'

 Abraham Pisarek/Deutsche Fotothek

Lovci na naciste u Njemačkoj na tragu su još 17-orici bivših SS čuvara koji su radili u logoru smrti Majdanek u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Među osumnjičenima su i četiri žene koje tjerale žrtve u plinske komore - ili pak bile dio dijelom streljačkih odreda - što je uzelo od 80 do 150 tisuća života, a žrtve su uglavnom bili Židovi.

Majdanek je služio ujedno kao koncentracijski i kao radnički logor. Smještenog u predgrađu poljskog grada Lubina oslobodila ga je Crvena armija 1944. godine, a logor je ostao najočuvanijim mjestom s krematorijem i plinskim komorama.

Kurt Schrimm, direktor Njemačke agencije za nacističke ratne zločine iz Ludwigsburga, želi protiv osumnjičenih podići optužnicu za sudjelovanje u masovnim ubojstvima.

Dosjei troje osumnjičenih već su predani tužiteljstvu, no Schrimm je priznao kako su dokazi pomalo problematični. Pri tom misli da nema živih svjedoka koji bi svjedočili o navodnim zločinima koje su počinili stražari, no nada se da će slučaj Johana Demjanjuka poslužiti kao 'otisak' u narednim suđenjima.

Naime, Demjanjuk je osuđen da je sudjelovao u masovnim ubojstvima 28 tisuća Židova u kampu Sobibor, je pogubljeno 250 tisuća od šest milijuna žrtava holokausta.

Osuđen je 2011. godine u Munchenu bez očevidaca koji su svjedočili o njegovim djelima: suci su po prvi put presudili da je dovoljno to što je Demjanjuk služio u logorima kako bi bio kriv. Demjanjuk je umro 17. ožujka 2012. godine.

- Majdanek je kompliciran jer nije bilo mjesta određenih za ubijanje kao u ostalim nacističkim logorima. Istraživači pokušavaju ustanoviti točan broj ljudi koji su tamo ubijeni. Imamo malo materijala, a informacije koje posjedujemo nisu optimalne- priznao je Schrimm.

Stare i nemoćne ubojice možda nikad neće biti izvedene pred sud.

Od posljednjih osumnjičenih koji su uhvaćeni uz pomoć lovaca na naciste iz Simon Wiesenthal centra iz Izraela, devetero je proglašeno nesposobnim za suđenje, četvero je pušteno zbog manjka dokaza, još četvero je umrlo, jedan je oslobođen jer je već u Poljskoj odslužio kaznu za ratne zločine, a njemačko tužiteljstvo razmatra još 14 slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:18