MACRON U LIBANONU

‘Na meni je da se uvjerim da će se što prije sastaviti stručna vlada koja će provesti reforme‘

Francuski predsjednik želi svojim dolaskom pridonijeti izlasku zemlje iz krize i proslaviti stotu obljetnicu osnutka Velikog Libanona
 Gonzalo Fuentes/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak navečer, nakon dolaska u Libanon, na "što brže" formiranje "stručne vlade", nekoliko sati nakon imenovanja mandatara u toj zemlji zahvaćenoj teškom političkom i gospodarskom krizom.

"Vidio sam da se u proteklim satima pokrenuo proces koji je iznjedrio premijera. Nije na meni da ga odobravam i potvrđujem (...), nego da se uvjerim kako će se doista što prije sastaviti stručna vlada koja će provesti reforme", rekao je Macron nakon dolaska u bejrutsku zračnu luku.

"Moje je stajalište uvijek isto, biti zahtjevan i ne miješati se", rekao je.

Francuski predsjednik, kojemu je ovo drugi posjet nakon tragične eksplozije 4. kolovoza, želi svojim dolaskom pridonijeti izlasku zemlje iz krize i proslaviti stotu obljetnicu osnutka Velikog Libanona koji je u današnjim granicama 1. rujna 1920. proglasio francuski general Henri Gouraud.

"Sutra ćemo imati prigodu ne samo održati komemoraciju, nego i pokušati izvući pouku iz nje i pripremiti se za budućnost", rekao je Macron.

Emmanuela Macrona koji je doputovao u pratnji ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana i ministra zdravstva i međugeneracijske solidarnosti Oliviera Verana u zračnoj luci je dočekao libanonski kolega Michel Aoun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:37