KONTROVERZNI REDATELJ

NA MOBITEL POTROŠIO 19.000 EURA Zbog optužbi za malverzacije Kusturica dao ostavku na sve funkcije u Srbiji

Revizori navode i da je kao direktor NP-a Mokra gora ‘zaboravio’ prijaviti dar tajne službe: dva Toyotina terenca

Emir Kusturica najzvučnije je ime na popisu nekoliko stotina ministara, diplomata, dužnosnika i direktora srpskih javnih poduzeća koje je tamošnja Državna revizija prekršajno ili kazneno prijavila zbog protuzakonitog raspolaganja državnim novcem.

Kusturica je prijavljen kao direktor Parka prirode Mokra gora i to zato što ne vodi knjige, nema popisa imovine ni ažuriranog popisa dugova i potraživanja, pa se ne može utvrditi amortizacija ni koliko je doista u plusu ili minusu.

Kusturica je direktor te tvrtke od osnivanja 2006. godine kad mu je Srbija dala planinski teren uz granicu prema BiH da na njemu sagradi svoj Drvengrad, filmsko etno-selo koje još uvijek uređuje i gradi i za to prima novac iz državnog proračuna Srbije.

Kusturicu je prijavljen i zbog toga što ministarstvima ne šalje obrasce za isplatu plaća, a nije planirao ni koliko će potrošiti na benzin ili mobitel, pa sad revizorima nije jasno trebaju li ga kazniti za 19.000 eura koliko je potrošio samo na telefoniranje mobitelom ili je, pak, 1500 eura (12.000 kuna) mjesečnog računa za mobilni telefon sasvim OK za direktora jednog parka prirode u osiromašenoj Srbiji.

On to sam sebi ne bi mogao plaćati jer mu je plaća kao direktora Mokre gore od svibnja 2011. povećana na 80.000 dinara što je 5500 kuna po današnjem tečaju.

Među ostalim Kusturica je prijavljen i zato što je prekršio zakon o javnoj nabavi ugovaranjem poslova na uklanjanju šiblja i korova i rezanju stabala u koritu rijeke Beli Rzav, u vrijednosti od 636.000 dinara, odnosno današnjih 43.500 kuna. Propust je i to što nije evidentirao da je od tajne službe BIA-e dobio dva teretna automobila.

U objavljenim revizorskim izvješćima ističu se ministri kulture Nebojša Bradić i Predrag Marković, koji su svojim zaposlenicima isplatili 2,6 milijuna dinara izvanredne pomoći zbog teške bolesti ili bolesti u obitelji. To bi značilo da je svaki treći zaposleni u Ministarstvu kulture tijekom 2011. bio teško bolestan i svaki od njih je, na račun toga, dobio još tri prosječne srpske plaće.

Državna revizorska institucija našla je pogreške čak i u Narodnoj banci Srbije gdje su podnijeli dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i dvije prijave za gospodarski prijestup protiv osam odgovornih.

Ukupno su protiv više od 300 odgovornih osoba sudovima podnijeli 193 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, 28 prijava za gospodarski prijestup i osam kaznenih prijava.

Revizori su najstroži bili prema onima s najmanje moći: od osam kaznenih prijava, gotovo sve su protiv načelnika općina i predsjednika mjesnih zajednica. Jednu od osam kaznenih prijava dobila je Zorica Todorović, ravnateljica dječjeg vrtića iz Užica, dok su ministri i direktori moćnih javnih poduzeća prijavljeni tek prekršajno, ako se nisu izvukli običnom opomenom.

Inače, svi revizija se odnosi na 2011., a dovršena je u prosincu prošle godine.

Što su mu sve revizori zamjerili

- Kusturica je kao direktor Mokre gore nabavljao robu i angažirao radnike bez natječaja, u vrijednosti oko 6 milijuna dinara, ili 54.000 eura

- nije prijavio da je od tajne službe BIA-e dobio dva terenca marke Toyota

- sumnjivi telefonski računi: ukupni troškovi telefona i interneta iznosili su 3,7 milijuna dinara (34.000 eura po sadašnjem tečaju), od toga 14.400 eura samo za mobitel u 2011. godini

- ugovoreni radovi se ne kontroliraju, pa se ne zna što je doista i obavljeno

- ne vodi popis nekretnina ni druge imovine, pa se ne može izračunati amortizacija, ne prijavljuje

- nema evidencije dugova i potraživanja, pa se ne može utvrditi točna bilanca tvrtke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:31