FASCINANTNO OTKRIĆE

Na Mt. Blancu našao novine iz aviona koji je pao ‘66.: Pogledajte što je bilo na naslovnici...

Novine će biti izložene u obližnjem restoranu kao dio kolekcije predmeta pronađenih na mjestu nesreće
Novine na čijoj se naslovnici slavi pobjeda Indire Ghandi
 Bernard Barron

U francuskim Alpama, ispod otapajućeg ledenjaka na Mont Blancu, pronađen je primjerak indijskog dnevnog lista iz 1966. godine, a vjeruje se da je riječ o novinama koje bile u indijskom zrakoplovu koji se srušio 24. siječnja 1966. pri čemu je poginulo 117 ljudi.

Na naslovnici National Heralda izvještava se o pobjedi Indire Ghandi na izborima, prve i zasad jedine indijske premijerke. Vlasnik obližnjeg restorana pronašao je na desetke novina, uključujući National Herald i Economic Times.

Timothee Mottin, vlasnik restorana smještenog u blizini popularne skijaške destinacije Chamonix, rekao je za AFP kako su novine koje je pronašao u procesu sušenja, ali da su u jako dobrom stanju te se mogu čitati.

image
Thimotee Mottin s primjerkom pronađenih novina
Bernard Barron

Kada budu u potpunosti suhe, bit će izložene u njegovu restoranu, kao dio kolekcije predmeta pronađenih na mjestu nesreće.

Najvrjednija relikvija s mjesta nesreće pronađena je 2013. godine. Riječ je o kutiji dragog kamenja, u kojoj su bili smaragdi, safiri i rubini, čija je vrijednost procijenjena na iznos između 130.000 i 246.000 eura.

Porast prosječne globalne temperature uzrokuje otapanje planinskih ledenjaka i povlačenje polarnih ledenih ploča, a u rujnu prošle godine dužnosnici su upozorili da prijeti urušavanje dijela ledenjaka Planpincieux na Mont Blancu.

Zrakoplov tvrtke Air India, koji je letio iz Mumbaija, odnosno Bombaya, kako se tada zvao, za London srušio u blizini vrha Mont Blanc 24. siječnja 1966. godine.

image
Ledenjak Bossons koji ponekad 'izbacuje' ostatke zrakoplova s mjesta nesreće
Marco Bertorello

Zrakoplov je na putu za London sletio na dva mjesta, u Delhiju i Beirutu, u Libanonu, te je bilo planirano da sleti još jednom - u Ženevi. Nesreća se dogodila upravo prilikom pripreme slijetanja prema Ženevi, kada se letjelica udarila u planinu.

Indira Ghandi, kći Jawaharlala Nehrua, prvog premijera nezavisne Indije, bila je indijska premijerka od 1966. do 1977. te od 1980. do 1984. godine. I njezin sin Rajiv Gandhi bio je indijski premijer, tako da se na premijerskom položaju bile čak tri generacije iste obitelji. Riječ o jednoj od najmoćnijih žena u povijesti koja je svojim djelovanjem mnogim ženama otvorila put u aktivno građansko i političko djelovanje.

image
Dio kolekcije novina pronađenih u blizini pada zrakoplova
Bernard Barron
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:54