PLAVIČASTO SVJETLO

Na nebu iznad Havaja pojavila se misteriozna spirala: ‘Poslali su mi snimku. Izgledalo je nevjerojatno‘

Ipak, ne radi se o vanzemaljcima, već o tragu koji nastaje nakon lansiranja SpaceX-ove rakete

Spirala na nebu

 Twitter

Stanovnike Havaja iznenadio je krajem siječnja neobičan prizor na noćnom nebu - plavičasta spirala. Ipak, nije u pitanju ništa vanzemaljsko ili mistično, već se radi o obliku koji nastaje nakon lansiranja satelita SpaceX, piše Guardian.

Neobičnu spiralu prvi je 18. siječnja uočio Japanski Nacionalni astronomski opservatorij i to nedugo nakon što je lansirana SpaceX-ova raketa Falcon 9 koja je prevozila vojni satelit.

O tome je izvijestio astronom Ichi Tanaka koji radi na teleskopu Subaru: ‘Poslali su mi snimku. Izgledalo je nevjerojatno. Misteriozna spirala na nebu snimljena je Subaru-Asahi Star kamerom iznad vulkana Mauna Kee na Havajima. Čini se da je prizor povezan s lansiranjem novog satelita tvrtke SpaceX.‘

Iako službena potvrda još nije stigla, čini se da se doista radi o lansiranju satelita. Naime, nešto slično viđeno je i u lipnju 2022. iznad Queenstowna na Novom Zelandu također poslije lansiranja na Floridi.

No ono što i dalje predstavlja zagonetku je to zašto je fenomen viđen iznad Havaja, ako je SpaceX-ov satelit lansiran iz Cape Canaverala na Floridi. No vjerojatni odgovor u komentarima je ponudio Scott Tilley koji je rekao da lokacija spirale iznad Havaja odgovara lokaciji drugog stupnja rakete Falcon 9. To je onaj dio rakete koji nosi raketu do orbite, nakon čega se odvaja i pada natrag na Zemlju.

Osim neobičnih spirala, SpaceX-ovi sateliti odgovorni su i za mnoge druge neobične prizore na noćnom nebu, poput onoga kad sateliti u dugačkom nizu prolaze nebom jedan za drugim.

Kad tako nešto ugledaju, građani još uvijek šalju brojne upite Hrvatskom astronomskom savezu, iako je već u više navrata objašnjeno o čemu se radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:45