DAN KADA GA JE AMERIKA PONOVNO ZAVOLJELA

Na otvorenju Bushova centra svi živi američki predsjednici

A što biste vi učinili da ste bili na Bushovu mjestu? Nešto više od četiri godine nakon odlaska iz Bijele kuće bivši predsjednik George W. Bush to će pitanje postaviti posjetiteljima svoje jučer otvorene predsjedničke knjižnice u Dallasu.

Interaktivna igra “Decision Points Theater” građane će postaviti pred izazove s kojima se suočavao 43. američki predsjednik: bi li napali Irak ili ostavili Sadama Huseina na vlasti, poslali vojsku da pomaže nakon uragana Katrine ili se oslonili na lokalne snage, spašavali banke ili ih pustili da propadnu. Istodobno je mogu igrati 24 igrača, koji imaju četiri minute za odluku. U pomoć mogu pozvati savjetnike - savjetnike u Bijeloj kući, generale i kongresnike koje igraju glumci, i koji će im reći ono što je otprilike mogao čuti Bush u vrijeme kada je te odluke donosio. Slijedi glasanje između tri opcije, a budućnost će pokazati koliko se američka javnost slaže s odlukama koje je Bush donosio.

U skladu s teorijom o optimizmu pamćenja - da nam se stvari iz prošlosti uvijek čine ružičastije nego što su bile - ankete već pokazuju da je američka javnost naklonjenija Bushu nego što je bila kada mu je završavao drugi mandat. Tada ga je podržavalo 22 posto građana, a sada ih čak 47 posto podržava način na koji je osam godina obavljao svoj posao.

- Povijest će u konačnici dati ocjenu odluka koje su donesene za Irak, samo što ja neću biti tu da vidim konačnu presudu. Drugim riječima, bit ću mrtav - rekao je Bush u intervjuu za CNN. Jučerašnjim svečanim otvaranjem Bush Centera u Dallasu - u sklopu kojega će biti predsjednička knjižnica, muzej i novi politički think-tank Bush Institute - bivši predsjednik ponovno izlazi na svjetla pozornice, nakon što je četiri godine uglavnom proveo na svom ranču u Crawfordu te se bavio prikupljanjem novca za svoj centar, mountain bikingom, odlascima na bejzbolske utakmice i slikanjem. Pronašao je i novu strast - dobrotvorni rad, pa se bavi programima za prevenciju i liječenje raka u Zambiji i Bocvani.

- Siguran sam da ćemo i Laura i ja, kada ovo poglavlje našeg života završi, moći reći da smo unaprijedili mir i slobodu te pomogli poboljšati stanje čovječanstva - izjavio je Bush za CNN.

Na jučerašnje svečano otvaranje stiglo je svih pet živućih američkih predsjednika, kao i njihove prve dame: uz Busha Juniora i Lauru Bush, tu su bili Barack i Michelle Obama, Bill i Hillary Clinton, Jimmy i Rosalynn Carter te George H. W. i Barbara Bush. Posljednji je put svih pet predsjednika bilo zajedno 2009. kada ih je u Bijeloj kući Bush ugostio nakon Obamine prve izborne pobjede. Među 8000 uzvanika jučer je bio i bivši britanski premijer Tony Blair kojega su zbog odluke da Busha slijedi u iračku avanturu optuživali da je “Bushova pudlica”.

Kompleks vrijedan 250 milijuna dolara, čija je gradnja plaćena donacijama (za gradnju i programe prikupljeno je 500 milijuna), posjetitelje dočekuje temama kojima se Bush planirao baviti kada je postao predsjednik - smanjenjem poreza i obrazovanjem. No, tada se dolazi do prostorije kojom dominiraju deformirane čelične grede iz Tornjeva blizanaca, pronađene na Ground Zerou, i počinju teme koje su Busha dočekale nakon 11. rujna 2001. godine: borba protiv terorizma, ratovi u Afganistanu i Iraku, financijska kriza.

Muzej na 4000 četvornih metara sadrži replike Ovalnog ureda u stvarnoj veličini i slavnog ružičnjaka Bijele kuće (ali s teksaškim sortama ruža). Tu je i megafon kojim se Bush obratio spasilačkim ekipama na Ground Zerou 14. rujna 2001. te darovi koje je primio, uključujući prepariranog lava. Jedan je dio posvećen inozemnim putovanjima prve dame, Bushove kćeri govore o svom ocu u videoporuci, a izloženi su ne samo kipovi oca i sina Busha, nego i omiljenih Bushovih pasa Spota i Barneyja te mačka Willyja.

Eksponati pokazuju da su oni koji su slagali izložbu imali i smisao za humor: tu je i tzv. leptirasti glasački listić iz okruga Palm Beach na Floridi, zbog čijeg je neobičnog dizajna na kontroverznim izborima 2000. nekoliko tisuća birača koji su htjeli glasati za Ala Gorea ili Georgea Busha zapravo glasalo za nezavisnog kandidata Pata Buchanana.

Od ignoriranja do ekološkog osvještenja

Bush je možda globalno zatopljenje smatrao samo teorijom i možda je povukao potporu SAD-a za Protokol iz Kyota, no njegova je knjižnica prava zelena oaza - na krovu je 2000 četvornih metara solarnih panela, oko 150 četvornih metara krova prekriveno je zelenim površinama, ima sustave za skupljanje kišnice te je građena od najmodernijih i najekološkijih materijala. Zgrada je dobila najviši certifikat za ekologiju koji američke vlasti dodjeljuju građevinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:41