DOBAR ZNAK

Na pomolu dogovor u Beču? Iran: ‘Postignut je veliki napredak u pregovorima o nuklearnom programu‘

Nakon petomjesečnog prekida pregovori za spas ugovora o iranskom nuklearnom programu nastavili su se 29. studenog

Ali Bagheri

 Joe Klamar/AFP

Glavni iranski pregovarač Ali Bagheri izvijestio je u nedjelju da je postignut napredak u vezi s temama na dnevnom redu pregovora o iranskom nuklearnom programu što se upravo održavaju u Beču.

"Dvije strane su pred dogovorom o pitanjima koja trebaju biti na dnevnom redu. To je dobar i važan znak jer u početku se nisu mogle dogovoriti ni o kojim će pitanjima razgovarati", rekao je Bagheri za službenu iransku agenciju Irnu.

"Treba riješiti dva glavna pitanja: prvo je razlika u mišljenju strana o sadržaju pregovora i drugo, razlike u stajalištu o pitanjima u doslovnom smislu", dodao je.

Nakon petomjesečnog prekida pregovori za spas ugovora o iranskom nuklearnom programu nastavili su se 29. studenog u Beču. Na njima sudjeluju zemlje potpisnice ugovora iz 2015., Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Kina, Rusija i Iran.

Sjedinjene Države koje su se 2018. jednostrano povukle iz ugovora i ponovo uvele sankcije Teheranu u vrijeme mandata Donalda Trumpa, sudjeluju u njima neizravno.

Bečki ugovor nudio je Teheranu ukidanje dijela sankcija koje pritišću njegovo gospodarstvo u zamjenu za drastično ograničenje njegova nuklearnog programa koji je pod strogim nadzorom UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:50