TRUMPOVA IDEJA

NA POMOLU DRAMATIČAN ZAOKRET KOJI DOVODI U PITANJE ARHITEKTURU POSLIJERATNE EUROPE Amerika planira povući vojsku iz Njemačke?!

 Alex Domanski / REUTERS

Američko ministarstvo obrane planira iz Njemačke povući najveći dio svojih vojnika koji su ondje stacionirani od Drugog svjetskog rata, piše Washington Post a prenose njemački mediji u subotu.

„Zasad se razmatraju mogućnosti potpunog povlačenja najvećeg dijela od oko 35.000 američkih vojnika u Njemačkoj ili njihovo premještanje u Poljsku“, piše Washington Post pozivajući se na izvor u američkom ministarstvu obrane.

Ideju o povlačenju postrojbi iz Njemačke donio je, kako nadalje piše Washington Post, sam predsjednik Donald Trump tijekom sastanka s vojnim savjetnicima Bijele kuće.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane Eric Pahon demantirao je napise o povlačenju vojnika iz Njemačke ali je istodobno naglasio kako se „uvijek iznova“ preispituje isplativost držanja postrojbi u inozemstvo ali da se ne raspravlja o povlačenju postrojbi iz Njemačke.

„SAD i dalje stoji uz Njemačku i NATO savez“, rekao je Pahon.

Promatrači u Europi procjenjuju da se radi o pritisku Washingtona na NATO partnere uoči summita u srpnju. Trump od dolaska na vlast od NATO članica traži da se drže dogovora o izdavanjima za obranu u visini od 2 posto BDP-a. Posebno se na udaru kritika dosad nalazila Njemačka.

Američki vojnici stacionirani u Njemačkoj najveći je kontingent vojske SAD-a u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2020 02:00