VOJNA INTERVENCIJA

NA POMOLU ESKALACIJA SUKOBA U LIBIJI Erdogan ne odustaje od nauma da pošalje vojsku, uzavrelu situaciju pokušava smiriti i Angela Merkel

Erdogan i prizori iz Libije
 Handout / Ismail Zitouny / Reuters

Turska se sprema poslati vojsku u Libiju o čemu će ovaj tjedan glasati njezin parlament, objavila je novinska agencija Anadolija, dok je Njemačka zatražila od Ankare da pokaže "maksimalnu suzdržanost".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošli je tjedan najavio da će njegova vlada zatražiti parlamentarnu potporu za slanje snaga u Libiju, na zahtjev Tripolija.

Očekuje se da će zastupnici glasati u četvrtak o tom planu koji je Erdogan već potpisao. Plan bi trebao biti prihvaćen budući da njegova stranka Pravde i razvoja (AKP) ima većinu u parlamentu.

Erdogan je rekao da je Vlada nacionalnog jedinstva koja ima potporu UN-a i smještena je u Tripoliju zatražila od Ankare da pošalje svoje snage dok traje ofenziva protivničkih snaga.

Libijska međunarodno priznata vlada bori se za vlast protiv protivničke Libijske nacionalne armije koja je smještajna na istoku zemlje i vodi je general Kalifa Haftar. Haftarove snage pokrenule su vojnu operaciju u travnju kako bi osvojile Tripoli.

Turski ministar vanjskih poslova upozorio je da bi libijski sukob mogao postati nova Sirija.

S Erdoganom je u ponedjeljak telefonski razgovarala njemačka kancelarka Angela Merkel, javio je Reuters.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Berlinu rekao je da Njemačka prati izvješća o turskim vojnim planovima u Libiji s "velikom zabrinutošću".

Zatražio je od svih uključenih strana da pokažu "maksimalnu suzdržanost", poštuju međunarodni embargo na oružje i ojačaju napore prema diplomatskom rješenju.

Merkel je razgovarala o Libiji i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njemačka je ponudila biti domaćin međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Libiji koju planira UN. Ona bi se mogla održati u Berlinu nakon planiranog sastanka u siječnju između Erdogana i Putina.

Stranoj vojnoj intervenciji u Libiji u ponedjeljak su se usprotivili egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri i njegov talijanski kolega Luigi Di Maio.

U telefonskom razgovoru dva su ministra ukazala na "potrebu rada na intenziviranju napora kao bi se vratila sigurnosti i stabilnost u Libiji", rekao je u priopćenju glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:24