RAT U UKRAJINI

Na pomolu konačni pad Luhanska, uskoro aktivacija sljedeće faze ruskog ratnog plana?

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je danas da su ruske snage ušle u Sjevernodoneck

Ruska izvidnica i saboteri pokušali su zauzeti hotel Mir i okolno područje

 ARIS MESSINIS/AFP

Nova ruska strategija na istoku Ukrajine omogućila je ruskim snagama polagano, ali sigurno napredovanje na području oblasti Luhansk i Doneck, zbog čega su ukrajinski dužnosnici počeli najavljivati mogućnost povlačenja ukrajinskih branitelja iz Luhanska, da se ne bi našli zarobljeni u neprijateljskom okruženju.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je danas da su ruske snage ušle u Sjevernodoneck - grad od oko 100.000 stanovnika koji ima izrazitu stratešku važnost za ukrajinske branitelje istočno od njega. Danas se u gradu još uvijek nalazi samo oko 13.000 ljudi, a procjenjuje se da je u njemu dosad smrtno stradalo oko 1500 ljudi. Pad Sjevernodonecka odsjekao bi ukrajinske snage ukopane u obrambenim pozicijama u zadnjem dijelu Luhanska koji je još uvijek pod njihovom kontrolom.

Kako ističe washingtonski think tank ISW, ruski su vojnici počeli izravan napad na Sjevernodoneck, a da vojska nije uspjela potpuno okružiti grad, što znači da njegovi branitelji još uvijek imaju linije opskrbe prema zapadu.

Nužno povlačenje

Ruska izvidnica i specijalne postrojbe pokušale su zauzeti hotel Mir i okolno područje u sjeveroistočnom dijelu grada. ISW napominje da je ruska vojska dosad imala ozbiljnih problema u osvajanju urbanih područja te predviđa da će se isti scenarij ponoviti i u ovom slučaju.

"Imat ćemo dovoljno snage i sredstava za obraniti se", rekao je Hajdaj na Telegramu. "No moguće je da ćemo se morati povući da ne bismo završili opkoljeni". Guverner Luhanska rekao je i da je čak 90% građevina u Sjevernodonecku oštećeno te da je u najnovijem granatiranju razrušeno čak 14 nebodera.

Prema današnjem izvještaju britanskog ministarstva obrane, ruske su snage najvjerojatnije zauzele većinu Limana, strateški važnog željezničkog čvorišta na Donecku, koji omogućava pristup važnim cestovnim i željezničkim mostovima preko rijeke Donjec.

image

Denis Pušilin, čelnik proruske DNR, najavio je referendum čim Rusija zauzme cijeli Doneck

STRINGER/AFP

"Zasad se glavni napori Rusije vjerojatno nalaze 40 kilometara istočno, oko sjevernodoneckog džepa, no prijelaz rijeke kod Limana Rusiji bi pružio prednost u mogućoj sljedećoj fazi ofenzive na Donbasu, kada će vjerojatno pokušati napredovati prema ključnim gradovima pod ukrajinskom kontrolom, dublje u oblasti Doneck - Slovjansk i Kramatorsk", stoji u procjeni.

Povlačenje ukrajinskih snaga iz Luhanska i pad Donecka vjerojatno bi aktivirali sljedeću fazu ruskog plana - pripajanje okupiranih oblasti Rusiji. Čelnik samoproglašene Donecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je u četvrtak da će se u Donecku i Luhansku održati referendum ako Rusija osvoji cijeli teritorij te dvije oblasti.

Embargo EU

Na diplomatskom planu, članice EU pripremaju se za postizanje kompromisnog rješenja oko zabrane uvoza ruske nafte, koje bi predstavnici vlada EU mogli dogovoriti na današnjem sastanku i potvrditi na summitu čelnika vlada zakazanom za ponedjeljak i utorak.

Kako je Mađarska dosad blokirala plan potpunog embarga na uvoz ruske nafte, tvrdeći da bi taj potez bio destruktivan po mađarsko gospodarstvo, najnoviji prijedlog usredotočio se samo na embargo koji bi pogodio ruske tankere, no zanemario dostave naftovodima, što bi moglo zadovoljiti mađarske kriterije.

Budimpešta tvrdi da joj trebaju četiri godine i oko 750 milijuna eura da unaprijedi svoje rafinerije i poveća kapacitet prihvata nafte iz Jadranskog naftovoda.

Embargo na ruski pomorski prijevoz nafte pogodio bi oko tri četvrtine ruskog izvoza europskim državama, pa europski čelnici procjenjuju da bi i taj potez predstavljao ozbiljan udarac na rusko gospodarstvo. Protivljenje Budimpešte zaustavilo je i druge sankcije u paketu, koje bi sada mogle proći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:13