LJEVICA RUŠI PREMIJERA?

Na pomolu politički prevrat u Švedskoj: ‘Izgleda da ćemo imati povijesni dan u parlamentu‘

Pokušaji njegove vlade da postigne dogovor kako bi dobila potporu Lijeve stranke nisu urodili plodom
Švedski parlament, arhivska fotografija
 Henrik Montgomery/Afp/Profimedia

Stefan Löfven mogao bi u ponedjeljak postati prvi švedski premijer kojega će smijeniti parlament, nakon što pokušaji njegove vlade tijekom vikenda da postigne dogovor kako bi ponovno dobila potporu Lijeve stranke nisu urodili plodom.

Takav rasplet događaja ostavio bi Löfvenu tjedan dana da ili podnese ostavku ili sazove prijevremene izbore, što se u Švedskoj nije dogodilo od 1958.

"Izgleda da ćemo imati povijesni dan u parlamentu", piše u ponedjeljak nacionalni dnevni list Dagens Nyheter na naslovnici.

Löfven je dobio drugi mandat 2018. nakon više mjeseci pregovora poslije izbora na kojima su Švedski demokrati, protuimigrantska stranka, svojim dobrim rezultatom izmijenili švedsku političku mapu.

Bivši vođa sindikata poznat po pregovaračkim vještinama, Löfven je otad imao krhku manjinsku vladu Socijaldemokrata i Zelenih, uz potporu bivših političkih rivala Stranke centra i Liberala.

Iako nije bila dio nikakvog formalnog dogovora, vlada je trebala i prešutnu potporu Lijeve stranke. To se promijenilo prošli tjedan nakon što je vlada signalizirala da bi mogla olabaviti kontrolu iznajmljivanja novoizgrađenih stanova, što je bila crvena krpa za ljevicu.

Bivša komunistička Lijeva stranka zatražila je od vlade da povuče takav plan.

Iako su socijaldemokrati i partneri poduzeli korake tijekom vikenda, posljednji potezi nisu uspjeli spriječiti političku krizu.

Švedski demokrati podnijeli su prijedlog za izglasavanje nepovjerenja i moguće je da će dobiti glasove potrebne za rušenje Löfvena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:39